От едно известно време много се запалих по рецептите от Кухнята на Израел. Правих вече хумус, баба гануш, хамин с пиле, риба със сусамов тахан и все ми се въртеше в главата идея за рибен хамин с боб. Търсех идеи в google за такава рецепта, ама не намерих, затова реших докато не направя няма да разбера дали е вкусно или не.
За рецептата са необходими :
2 чаши ситен бял боб ( казват му още захарен )
3 големи моркова
2 глави лук
3 средни картофа
10 скилидки необелени чесън
3 сварени яйца
500 гр. риба (аз купих костур, може и риба тон.Според мен рибата трябва да е по-суха, за да не се разпада, а да стои на парчета след като се сготви.)
Сол, куркума за цвят и подправка за риба на "Котани"
Сутринта накиснах боба. Като се прибрах от работа го сварих, като три пъти сменях водата.
Когато боба беше почти готов го свалих от котлона. В дълбока тенджера (аз използвах стария ми приятел - чугунок) на средна температура сипах олио и добавих чесъна, след това лука. Когато лука стана прозрачен добавих морковите и картофите. После сипах боба (водата не я изхрърлих) и също го задуших за малко. Накрая овкусих със сол, куркума, подправката и сипах горещата вода в която се вари боба. Като завря добавих парчетата риба и оставих всичко да кипне. Свалих от котлона, в отделна чиния извадих картофите и по-големите и хубави парчета риба. И започнах да рдя хамина. В глинен съд най-отдолу сложих от боба със зеленчуците, най-отгоре подредих като цвете парчетата риба, картофите, скилидките чесън и сварените яйца. Също така имам на прозореца саксия с джоджен, та от него накъсах няколко листа ( следващия път ще сложа повече ,аромата беше приятен и не пречеше на рибения вкус).
След като подредих хамина отгоре затворих с шапка от фолио и сложих хамина във фурната на 100 градуса за цяла нощ - около 10 часа стоя моя красавец :)
На другата сутрин изключих фурната и го оставих вътре за да си почине, а аз награбих раницата и бегом на тренировки :) Върнах се и получих море от емоции и радост. Вкусно и празнично, макар че малко са хората които биха нарекли ястие с боб празнично, ама......
Шабат шалом както казват евреите!
Експериментирайте и не се страхувайте, докато не опиташ няма как да разбереш!
За рецептата са необходими :
2 чаши ситен бял боб ( казват му още захарен )
3 големи моркова
2 глави лук
3 средни картофа
10 скилидки необелени чесън
3 сварени яйца
500 гр. риба (аз купих костур, може и риба тон.Според мен рибата трябва да е по-суха, за да не се разпада, а да стои на парчета след като се сготви.)
Сол, куркума за цвят и подправка за риба на "Котани"
Сутринта накиснах боба. Като се прибрах от работа го сварих, като три пъти сменях водата.
Когато боба беше почти готов го свалих от котлона. В дълбока тенджера (аз използвах стария ми приятел - чугунок) на средна температура сипах олио и добавих чесъна, след това лука. Когато лука стана прозрачен добавих морковите и картофите. После сипах боба (водата не я изхрърлих) и също го задуших за малко. Накрая овкусих със сол, куркума, подправката и сипах горещата вода в която се вари боба. Като завря добавих парчетата риба и оставих всичко да кипне. Свалих от котлона, в отделна чиния извадих картофите и по-големите и хубави парчета риба. И започнах да рдя хамина. В глинен съд най-отдолу сложих от боба със зеленчуците, най-отгоре подредих като цвете парчетата риба, картофите, скилидките чесън и сварените яйца. Също така имам на прозореца саксия с джоджен, та от него накъсах няколко листа ( следващия път ще сложа повече ,аромата беше приятен и не пречеше на рибения вкус).
След като подредих хамина отгоре затворих с шапка от фолио и сложих хамина във фурната на 100 градуса за цяла нощ - около 10 часа стоя моя красавец :)
На другата сутрин изключих фурната и го оставих вътре за да си почине, а аз награбих раницата и бегом на тренировки :) Върнах се и получих море от емоции и радост. Вкусно и празнично, макар че малко са хората които биха нарекли ястие с боб празнично, ама......
Шабат шалом както казват евреите!
Експериментирайте и не се страхувайте, докато не опиташ няма как да разбереш!
Руми, дали това е каквото си мисля:)?! Изкусителка такава!
ОтговорИзтриванеНадявам се, че си мислиш че това е хамин :)
ИзтриванеДа Candy, това е хамин, но този път рибен с костур.