Всичко за мен

Моята снимка
Terni, Italy
Просто една щастлива жена!!!

вторник, 22 ноември 2011 г.

ПРАЗНИЧНА ПОГАЧА

 
Да кажа само две думи за бонбоните - правени са с много любов и пожелания за много любов, здраве, щастие и благополучие. Надявам се, че който следи блога ми вече сте познали бонбоните със сушените плодове, мед, орехи и лимон - те са със черно-белия сусам, ореховите трохички и слънчогледовите семки, по средата със сърцето е сушена кайсия в шоколадова глазура, Продълговатите бонбонки са сушени сини сливи пълнени с лешници, а срамежливите топчици са марципанови бонбони с цял лешник и глазура. Бяха много вкусни и оригинални. 
 
 Мои близки приятели имаха повод да почерпят и да ни съберат всички на една маса за да разделим с тях техния голям празник. И понеже не мога да отида с пълно сърце и празни ръце реших да направя питка, ама не просто питка, ами ПРАЗНИЧНА ПИТКА. Вече не помня къде точно, но тази питка ми беше направила голямо впечатление, когато я видях в блога на една девойка. Набегом напазарувах и вълшебството започна...
1200 гр. брашно, 200 мл. мляко, 400 гр. кисело мляко, 100 гр. краве масло, 4 яйца, 3 пакетчета суха мая, 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол, декоративни захарни топчици и пръчици, бонбони.
Първо направих квас - към 200 мл. топло прясно мляко добавих 4 с.л. брашно, 2 пакетчета суха мая, 1 с.л. захар и 1 ч.л. сол. Разбърках всичко и оставих да се надигне в микровълновата, за да не стои на студено и да няма течение.
Когато кваса се надигна двойно започнах да правя тестото. Към брашното добавих още едно пакетче суха мая, 4 яйца (жълтъка на едното го отделих за намазване на питката), 400 гр. кисело мляко, 100 гр. разтопено краве масло и кваса. Започнах да меся докато тестото не спря да се лепи по ръцете.
Сложих тестото в легенче, покрих с хавлия и сложих около радиатора,за да втаса. Оставих така за 1 час, след 1 час пак омесих тестото и пак го оставих да втаса втори път.
След като тестото става започнах да правя питката.
Разделих тестото на 6 части.Първата част я сложих в средата като топка.Втората я заделих за украсата.
 
 Другите четири ги разточих на кръг и ги наредих една върху, като всяка една от тях намазах с краве масло.
 
Разточих заедно и четирите кори и ги навих на руло.
След това рулото го нарязах на филийки. Около 2 см дебели.
 
Започнах подреждането на питката в тавата за печене.По края на тавата на дъното сложих един кант от тестото. След това подредих филийките, като леко ги застъпвах. Накрая, с формички нарязах полумесеци и листенца и с тях украсих питката. Също така направих розички и сърчица.
 
Включих фурната на 50 градуса и сложих питката там да втасва. Когато я видях да изпълва почти цялата тава, нали се сещате какво ми се случи, само си казах - WOW каква красота, супер !!! Извадих тавата, намазах питката отгоре с жълтъка. За декорация използвах цветни топчици, бонбонки, а също така бял и черен сусам. Увеличих температурата на фурната на 180 градуса и върнах питката да се пече за 50 минути.
 
Много красиво се получи и съм доволна от себе си :)
Пожелавам на всички да им се получават нещата, особено когато се правят с любов и нежност!

8 коментара:

  1. Руми, Честит празник:)! Моля те казвай какво е това великолепно творение!!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Wow, питата е уникално красива, Руми!!!! Останаха ми очите в това слънце! Няма да пропусна и онези малки бижута в двете страхотни кутии! :-)))
    Браво, Руми!!!
    Сърдечни поздрави и прекрасен и усмихнат ден! :-)

    ОтговорИзтриване
  3. Това е подарък за много специални хора и за много специален случай. Питката стана страхотна, а бижутата бяха оценени достойно и бързо :)

    ОтговорИзтриване
  4. Да, така е - питата е много красива!
    Да взема да те поканя и у нас, ама да дойдеш с пълни ръце :))) Шегувам се, разбира се :)

    Може някой да не е съгласен с мен, но считам, че най-гомите майстори са тези, които умеят да месят хляб, питки, баници да въртят - на това му викам аз баш майсторлък.

    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  5. :) Относно на гости с пълни ръце, съвсем не ме плашиш :) Относно майсторите има баш-майстори и любители, аз съм определено от вторите засега. Но много ми харесва играта с тестото, успокоява, а и като видиш какво се е получило накрая, ставаш все по-смел и по-изобретателен.

    ОтговорИзтриване
  6. Руми,виждам, че си споделила рецептата. Не знам дали ще се престраша да направя това слънце. Както казва Инчето това си е баш майсторлък! Пипнато със душа и сърце! Поздравявам те и искрено ти се възхищавам!!!

    ОтговорИзтриване
  7. Руми-поздравлинея!Толкова красота и любов си вложила в тази погача.Щастливи са и хората около теб,с толкова майсторски изработки.На мене ще ми е жал да я разчупя...
    Приятен ден и поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Живка мерси :) И на моите приятели не им се искаше да я чупят, но се наложи :) та нали затова я месих по нощите:) ! Беше и вкусна за моя радост.

    ОтговорИзтриване