Ще дам рецепта за този лек и вкусен плов, който направих за моите гости в събота.
За целта сварих пилешки горни бутчета и водичнички. Обезкостих бутчетата, водиничките ги нарязах на ивички.
Нарязах на полумесеци лук, рендосах на рендето Бьорнер моркови.
В чугунената тенджерка (имам си едно чудо руско :), може да се използва и дълбок тиган) та сипах олио, хвърлих 4-5 скилидки необелен чесън и след малко лука и морковите. Задуших за малко.Добавих зърна черен пипер, след това месото да се запържи малко. Накрая добавих измития ориз да се запържи докато стане прозрачен. Посолих.
Към ориза сипах пилешки бульон - 1 чаша ориз на 2 чаши бульон, сложих няколко дафинови листа, оставих да заври, покрих с капак и после намалих котлона на минимална температура, да си къкри.
Оставих да ври докато ориза попие бульона. Изключих котлона, затрупах тигана и го оставих да си почине за 1 час.
Сервирах като наръсих отгоре копър и прясно смлян черен пипер.
P.S. Едно допълнение - може би не трябваше да варя месото, а трябваше да запържа прясно месо, може би щеше да има по-наситен вкус.Но исках да имам наситен бульон за плова. Пиша това, защото ми казаха, че не е лош плова, но е малко безвкусен :) Макар че на мен ми хареса :)
Ами това е от мен, всеки опит- дава опит :) !!!
И аз така правя по-често ориза - с варено пилешко месо. Въпрос на вкус е, но предпочитам както ти си направила - да се използва бульона.
ОтговорИзтриванеПоздрави!