Всичко за мен

Моята снимка
Terni, Italy
Просто една щастлива жена!!!

вторник, 9 ноември 2010 г.

ЗЕЛЕВА САЛАТА













8 кг. зеле, 4 кг. моркови, 1 голям нар, 2 дюли или ябълки, 200 гр. сол, 200 гр. захар, черен пипер на зърна и дафинов лист. Взимаме зелето и го нарязваме на не много тънки ивички, рендосваме морковите, поръсваме всичко със сол и захар.Мачкаме всичко да се овкуси - от години ползвам един леген за тази процедура. Най-хубавото е, че сока който се получава, не тече по масата, а и когато пресипвам зелето в кофа слагам и сока за по-добри резултати.
Нарязвам ябълките или дюлите на парченца и ги оставям в чиния с вода, за да не покафенеят, докато чакат своя ред :) Също така подготвям зрънца от нар.
И така: В голяма кофа слагам една четвърт от зелето.Подреждам няколко парченца ябълка, поръсвам с нар и няколко зърна черен пипер, слагам 4 дафинови листа, натискам всичко и продължавам да подреждам другите слоеве със зелето и подправките. Горния слой не го поръсвам с нищо. Хубаво тъпча зелето и след като сложа една голяма чиния и тежест отгоре го забравям до другия ден. Задължително условие за добър резултат - всеки ден да се "пронизва" зелето с една голяма точилка. Необходимо е, защото на дъното на кофата със зелето се събира въздух и ако не се премахне зелето ще стане едно такова "сополиво" . Също така всеки ден ще виждате върху кофата със зелето балони, мехури. Не се плашете - процеса е започнал. Чак след като спрат да се появяват мехури тогава можем да сме сигурни че зелето е готово. Отнема от 5 до 10 дни. Зависи от това, дали е топло в помещението където стои зелето.
И така, зелето в кофата е готово, започваме да го събираме в буркани. Взимаме сух буркан и го пълним със зелето, ама да е много плътно напълнен. Затваряме и прибираме на студено. Зелето стои цяла зима и е много вкусно. Може да се използва за салатка- зеле, лук, зехтин и червен пипер, може да се прави пирог със зеле или да се слага към зеленчукови супи - борш.  Много е вкусно, всяка година правя и много радвам моите приятели с това зеле. Велико е!!!    


Няма коментари:

Публикуване на коментар