Всичко за мен

Моята снимка
Terni, Italy
Просто една щастлива жена!!!

сряда, 13 юли 2011 г.

УКРАИНСКИ БОРШ

Около 1 кг.телешко месо с кост, 2 средни "главички" червено цвекло, 2 големи моркова, 2 големи картофа, 1 голяма глава лук, зеле половинка от малка зелка (или както е в този случай - кисело зеле от буркан), лимон,сол, олио.
Измивам месото и го слагам в студена вода.Добавям дафинов лист и черен пипер на зърна.Поставям тенджерата на котлона и оставям да се свари наситен бульон.Задължително отпенвам месото.Ако сме изпуснали момента за отпенване, нали знаете как да оправим нещата- с една чаша ледено студена вода, която се сипва в бульона :) бульона пак завира и пяната излиза отгоре.В този момент е важно пак да не се замотаем по трасето :)
Когато месото започне да се отделя от костта, вадя месото и го нарязвам на парчета.Връщам всичко в тенджерата и оставям да продължава да се вари, а през това време обелвам зеленчуците и ги нарязвам на ивички-тънки и дълги.Аз имам и ренде за зеленчуци :) едно такова дървено подобно на бьорнер, та с него много добре се рендосват морковите и цвеклото.
В дълбок тиган сипвам олио и започвам да задушавам -лука, картофите, морковите, цвеклото и накрая зелето (ако е кисело направо така го слагам, ако е прясно-тогава го нарязвам на не много тънки ивички, посолявам, изтисквам сока на един лимон и разбърквам, леко намачквам).Правя това с лимона, за да може като добавим зелето към зеленчуците в тигана цвеклото да не изгуби от цвета си и борша да остане наситено бордо, иначе става червен борш все едно сме сложили млян червен пипер.
Като задуша зеленчуците ги добавям към бульона и оставям борша да се довари,около 30-40 минути.Накрая нарязвам една връзка магданоз и копър и ВУАЛЯ БОРЩ ГОТОВ !!!
Сервира се със заквасена сметана или може и готварска.Вкусно е, задължително опитайте за да усетите вкуса на червеното цвекло, няма нищо общо с който и дае зеленчук.
ПРИЯТЕН АПЕТИТ!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар