Всичко за мен

Моята снимка
Terni, Italy
Просто една щастлива жена!!!

вторник, 31 май 2011 г.

КЕКС С ЧАЙ МАТЧА И ЦИТРУСОВ КУРД

 
Ами да напиша рецептата на тази красота и малко мои наблюдения и мнения относно прекрасния зелен цвят който очаквах, а получих зеленикаво-кафяв :) Мацката, от която взех рецептата сигурно е използвала боички :), но не е споделила-хулиганка такава !!!
И така най-важното нещо е да намерим зелен чай Матча
(зелен прахообразен японски чай) за кекса и да запретнем ръкави...
3 яйца, 200 гр. сметана 30 % (използвах на Hopla за сладкиши), 100 гр. захар, 1 пакетче бакпулвер, 200 гр. брашно и една чаена лъжичка чай Матча.
Включих фурната на 180 градуса, намазах тавичката за печене с масло и посипах с брашно.Готова съм...хайде!
Яйцата и захарта разбърках докато се разтопи захарта.В отделна чиния разбърках брашното, бакпулвера и чая Матча ( задължително е, понеже може да се случи така, че чая ще стане на бучки). Изсипах сухата част в течната и бърках докато сместта не стане гладка и блестяща. Изсипах сместта в тавичката и сложих във фурната за 30 минутки.Преди да извадя кекса с клечка за зъби го проверих дали е готов.
И както виждате стана страхотен миличкия ми той :)
Цитрусов курд към кекса!
Изтисках фреш от един портокал и един лимон около 150 мл.Леко затоплих фреша и изсипах 150 гр. захар. Разбърках. Отделно разбърках 2 яйца и накрая добавих фреша и една чаена лъжичка от чая Матча.Енергично разбърках и прецедих сместта за да няма парченца от плодовете и чая.Сложих сместта на водна баня и непрекъснато разбърквах докато курда не стана гъст.В края свалих курда от водната баня и добавих 50 гр. краве масло.Маслото направи курда гладък и блестящ като глазура. Може веднага да се сервира кексчето с още топлия курд.Много е вкусно.Ако пък ще се сервира по-късно задължително е да се сложи курда в бурканче и да се покрие с прозрачно фолио, което да се допира до сместта,за да не хване коричка курда.
Вкусно и интересно кексче за гости и просто хубаво настроение :)!!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар