Всичко за мен

Моята снимка
Terni, Italy
Просто една щастлива жена!!!

петък, 12 ноември 2010 г.

КОЗУНАЦИ ЗА ВЕЛИКДЕН

‎500 мл. мляко,200 гр. захар,50 гр. жива мая, 200 гр. краве масло,5 жълтъка, 100 гр. светли (златни) стафиди, 100 гр. портокалови корички, 10 г ванилия на прах или една капсулка течна, мускатно орехче на вкус около половината от орехчето, 50мл. коняк,щипка сол,цедра от един лимон,6 чаши брашно 2-3 лъжици олио за намазване на козунаците преди да се сложат във фурната..
За украсата:1 белтък, 150 гр. пудра захар или захар, различни цветни захарни украси-пръчици или топчици, цветен кокос.
Портокаловите корички трябва да се нарежат на ситно, да са с размера на стафидите и да се накиснат в коняка.
В дълбок съд натрошавам маята,сипвам 6 с.л. захар, топлото мляко, солта и 2 чаши от брашното.Разбърква се добре и се прибира на топло място, и задължително не трябва да има течение в стаята където се работи с такова тесто.Оставям тестото да увеличи обема си двойно и като се увеличи го подбивам-разбърквам наново.Пак го оставям да постои за 20-30 минутки. Докато се вдига втори път започвам да подготвям нещата за истинското месене. Взимам жълтъците и ги разбърквам със захарта която остана- да станат почти бели на цвят. Към тях добавям ванилията, мускатното орехче рендосвам го на ситното ренде, цедрата от лимона. Разтопявам кравето масло. Вадя стафидите и портокаловите корички от коняка. Когато всичко е готово го добавям към тестото с маята. Започвам да меся всичко като добавяме просятото брашно.Меся тестото и подсипвам ако е необходимо с брашно.Но тестото не трябва да е много твърдо, нека леко да си лепне по ръцете.Като месите може от време на време да си топите ръцете в брашното и пак да месите.Но като се оформи топка от тестото, брашно вече няма да е нужно, понеже тестото е с краве масло и става меко и нежно.Месят се нашите козунаци продължително. Като се сетя за количествата които правихме в нас месихме на смени и с часове брат ми и татко много активно учасваха. Но нашето тесто ще го месим около един час.Да, ЕДИН ЧАС!!! Започват да се получават мехури (при нас им казват брунки). Слагам тестото в голям леген и го прибирам на топло, за да се надигне тестото двойно.Като се надигне пак го меся за 20 минутки. Отново оставям тестото да се надигне. Докато чакам да се надигне тестото подготвям формите.Изрязвам от хартията за печене кръгчета с големината на формите ми за печене и ги поставям на дъното на формите. Отделно стените на формите „облицовам” също с хартия за печене и намазвам стените и дъното с краве масло, за да получим хубави, високи и със „солариумен тен” козунак. Като се надигне тестото започвам да го работя. Пълня формата с една трета от обема. Тестото може да се оформи като топчици или го сплитам на плитки и охльовчета.
Като свърша и тази работа, оставям тестото да се надигне за един час.Включвам фурната на 180 градуса да се загрее. Намазвам козунаци с олио, прекръствам ги и ги изпращаме във фурната за 40 минути. Нали се сещате, никакво отваряне на фурната, освен ако не започне да гори „шапката” на козунака ни .Ако започне да гори покриваме отгоре с алуминиево фолио. След 40 минути вземете дървено шишче и проверете дали е готов козунака. Докато се пече козунака можем да направим глазура за украса : Разбъркваме белтъка с пудрата докато се получи бяла, устойчива пяна.Като извадим козунаците ги слагаме върху скаричка и ги мажем с белтъците.Готовия козунак отгоре можем да украсим с цветни захарни пръчици, звездички, цветни кокосови стърготини, орехчета.

От майка ми знам, че когато правиш тесто с мая, всички врати и прозорци се затварят и дори като влизаш и излизаш не трябва да блъскаш вратите за да не падне тестото.Предава се от поколение на поколение.Ритуали спазвам всякакви :)
Макар че аз благодарение на моята приятелка Евгения Куцарева отскоро използвам микровълновата печка за да не изплаша тестото със студ и течение. Но като извадя тестото затварям всичко, наистина :)))
За да стане козунака, а и по принцип всяка питка преди да се сложи във фурната се прекръства и се казва - Во имя Отца и Сина и Святого Духа Амин!
И аз го правя, който го вижда много се впечатлява, ама какво да правя навик.
Забравих да ви обърна вниманието на още едно нещо-Ръцете след толко месене на тестото в което има краве масло, мляко, лимони, ванилия, захар стават много меки, нежни и арматни. Само кокалчетата на ръцете от толко месене са червени и болят,но пък всичко се забравя, когато вкъщи се носи аромат на козунак и щастие!!!Няма коментари:

Публикуване на коментар