Всичко за мен

Моята снимка
Terni, Italy
Просто една щастлива жена!!!

понеделник, 13 февруари 2012 г.

Рибена супа със сьомга


Как се вълнувах като сервирах тази супа, макар че вече знаех, днес сготвих най-вкусната рибена супа в живота си. Всеки път като почна да пиша поредната си рецепта започвам да се притеснявам и срамувам че се хваля, ама какво да направя като е самата истина и продължавам да си пея "Аллилуя" - Умря циганката дето ме хвалеше и сега сама трябва да се хваля :) Хайде сега да напиша рецептата, за да можете и вие мили мои, да си направите същата вкусна супа и от устата на дегустатора си да чуете - Ще ме накараш да ти отворя ресторант :) !!!А аз естествено много се изплаших :) и отговорих - Става, кога?!!!
Задължителното условие за всяка супа е хубавия, бистър бульон. На рибния щанд във "Фантастико" докато избирах парче риба за готвене видях прекрасно "рибно рагу" - опашка, перки, част от скелета и парченца рибно месо. Също така взех и парче филе сьомга без кожа около 300 грама за супата.
Парчето филе го сложих в хладилника, тъй като него ще го добавим последно в супата, защото по този начин парчетата риба остават цели, не се разваряват, а и на сьомгата са й нужни точно 10 минути да се сготви. Опашката, костите с перките и малките парченца месо ги измих, сипах студена вода и сложих на котлона да заври. Като завря, отпених хубаво, намалих котлона от 6 на 4 и сложих 1 картоф нарязан на 4, 1 морков също на 4, 1 глава лук, 1 стрък целина на едро и половин връзка магданоз без листата.Оставих да ври така около 1 час. След това извадих всичко от бульона, прецедих бульона през парче марля, отбрах месото от костите и ги върнах в бульона. Всичко останало изхвърлих - не е практично от моя страна, но реших, че така ще е по-добре, а и нали не ядем картофи :( . Добавих към бульона ситно нарязани - морков, лук, тиквичка, стрък целина и червена чушка. Оставих да се готви докато зеленчуците станат готови. Накрая добавих кубчета 1,5 см х 1,5 см рибно филе и оставих за 10 минути на котлона. Изключих котлона, добавих ситно нарязан магданоз и копър, оставих супата за 15 минути да си почине преди да я сервирам. Като си почине, ще видите какви "розови балони" покриват супата :), а и цвета е уникален. Вкусовете се смесват, копъра овкусява всичко в тенджерата и извън нея.
Сервирах супата с половинка яйце и допълнително добавих копър, магданоз и зелен лук.
Докато готвих, планирах високи чаши, бяло вино, свещи...да ама не! Както винаги набързо се направиха две снимки преди да се сервира, които не ми харесват много, но ще има и други супи така че ще я корегирам някой път. Имам чувство, че писането на рецептата ми отне повече време отколкото готвенето.Ако не си играете много с прецеждане на бульона и сервирането, супата за 40 минути ще е готова-зависи колко бързо ще се сготвят зеленчуците.
Приятен апетит и нека никога не забравяме - радвайте близките си и ще бъдете най-щастливите хора на света!!!

2 коментара:

  1. Благодаря на прекрасната готвачка! Ти не само ресторант можеш да си отвориш, а и в готварско предаване ще се радвам да те гледам!
    Поздрави,
    Софи

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много,Sofiya!!!
      Направи си тази супичка задължително :) няма да съжаляваш. На времето я правих много често за милия ми Дегустатор. Сега е далеч, ама ще се върне и ще си наваксам :))))))))

      Изтриване