Всичко за мен

Моята снимка
Terni, Italy
Просто една щастлива жена!!!

вторник, 24 април 2012 г.

Рибен хамин

От едно известно време много се запалих по рецептите от Кухнята на Израел. Правих вече хумус, баба гануш, хамин с пиле, риба със сусамов тахан и все ми се въртеше в главата идея за рибен хамин с боб. Търсех идеи в google за такава рецепта, ама не намерих, затова реших докато не направя няма да разбера дали е вкусно или не.
За рецептата са необходими :
2 чаши ситен бял боб ( казват му още захарен )
3 големи моркова
2 глави лук
3 средни картофа
10 скилидки необелени чесън
3 сварени яйца
500 гр. риба (аз купих костур, може и риба тон.Според мен рибата трябва да е по-суха, за да не се разпада, а да стои на парчета след като се сготви.)
Сол, куркума за цвят и подправка за риба на "Котани"
Сутринта накиснах боба. Като се прибрах от работа го сварих, като три пъти сменях водата.
Когато боба беше почти готов го свалих от котлона. В дълбока тенджера (аз използвах стария ми приятел - чугунок) на средна температура сипах олио и добавих чесъна, след това лука. Когато лука стана прозрачен добавих морковите и картофите. После сипах боба (водата не я изхрърлих) и също го задуших за малко. Накрая овкусих със сол, куркума, подправката и сипах горещата вода в която се вари боба. Като завря добавих парчетата риба и оставих всичко да кипне. Свалих от котлона, в отделна чиния извадих картофите и по-големите и хубави парчета риба. И започнах да рдя хамина. В глинен съд най-отдолу сложих от боба със зеленчуците, най-отгоре подредих като цвете парчетата риба, картофите, скилидките чесън и сварените яйца. Също така имам на прозореца саксия с джоджен, та от него накъсах няколко листа ( следващия път ще сложа повече ,аромата беше приятен и не пречеше на рибения вкус).
След като подредих хамина отгоре затворих с шапка от фолио и сложих хамина във фурната на 100 градуса за цяла нощ - около 10 часа стоя моя красавец :)
На другата сутрин изключих фурната и го оставих вътре за да си почине, а аз награбих раницата и бегом на тренировки :) Върнах се и получих море от емоции и радост. Вкусно и празнично, макар че малко са хората които биха нарекли ястие с боб празнично, ама......
Шабат шалом както казват евреите!
Експериментирайте и не се страхувайте, докато не опиташ няма как да разбереш!

2 коментара:

  1. Руми, дали това е каквото си мисля:)?! Изкусителка такава!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се, че си мислиш че това е хамин :)
      Да Candy, това е хамин, но този път рибен с костур.

      Изтриване