Всичко за мен

Моята снимка
Terni, Italy
Просто една щастлива жена!!!

петък, 13 април 2012 г.

Коледна пуйка

По-добре късно, отколкото никога :) 
Искам да ви предложа една интересна и вкусна пуйка. Главния ми Дегустатор преди Коледа ме попита - А искаш ли да изпечем пуйка а Коледа? С радост казах че искам и започна ровене за рецепти. Идеи хиляди, със зеле, с картофи, с ориз. 
И така за целта купихме пуйка. Оставих я да се размрази. Добре измих и накиснах пуйката в солена вода, за да се изчисти от кръвта месото за около 2 часа. Направих марината за пуйката - сок от 2 портокала, 1 лимон, 8 с.л. зехтин, 2 с.л. мед, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер и около 1 ч.л. сол (солта според вкуса, ние не ядем солено :). Всичко се разбърква и се намазва пуйката. Оставям пуйката да се маринова за 2 часа, като гледам на 30 минути да я обръщам от другата страна, за да се маринова равномерно.
Включвам фурната на 200 градуса. Слагам пуйката в голяма тава за печене, намазвам пуйката отвътре и отвън с маринатата хубаво, сипвам водичка в тавата около 1 см. от дъното и слагам във фурната. Първо пека пуйката на 200 градуса докато се появи хубава златиста коричка. След това намалявам фурната на 100 градуса, добре завивам тавата с алуминиево фолио и оставям пуйката за 6 часа да се пече, като от време на време отварях тавата и поливах отгоре пуйката, за да не е суха. Накрая отворих тавата и намазах месото само със зехтин и оставих за още 15 минути във фурната. Като извадих пуйката от фурната, завих тавата за да може месото малко да си почине докато аз сервирам масата :)
Сервирах пуйката с кус кус със зеленчуци и зелена салата. 
Да кажа беше вкусно е все едно нищо да не кажа, Беше мноооооого вкусно и празнично. Месото беше просто много меко, вкусно, нежно и добре се отделяше от костите. 
Дегустатора беше във възторг и каза че му идва да изяде цялата пуйка, ама няма място вече :)
  

Няма коментари:

Публикуване на коментар