Около 1 кг.телешко месо с кост, 2 средни  "главички" червено цвекло, 2 големи моркова, 2 големи картофа, 1 голяма  глава лук, зеле половинка от малка зелка (или както е в този случай -  кисело зеле от буркан), лимон,сол, олио.
Измивам месото и …го  слагам в студена вода.Добавям дафинов лист и черен пипер на  зърна.Поставям тенджерата на котлона и оставям да се свари наситен  бульон.Задължително отпенвам месото.Ако сме изпуснали момента за  отпенване, нали знаете как да оправим нещата- с една чаша ледено студена  вода, която се сипва в бульона :) бульона пак завира и пяната излиза  отгоре.В този момент е важно пак да не се замотаем по трасето :)
Когато  месото започне да се отделя от костта, вадя месото и го нарязвам на  парчета.Връщам всичко в тенджерата и оставям да продължава да се вари, а  през това време обелвам зеленчуците и ги нарязвам на ивички-тънки и  дълги.Аз имам и ренде за зеленчуци :) едно такова дървено подобно на  бьорнер, та с него много добре се рендосват морковите и цвеклото.
В  дълбок тиган сипвам олио и започвам да задушавам -лука, картофите,  морковите, цвеклото и накрая зелето (ако е кисело направо така го  слагам, ако е прясно-тогава го нарязвам на не много тънки ивички,  посолявам, изтисквам сока на един лимон и разбърквам, леко  намачквам).Правя това с лимона, за да може като добавим зелето към  зеленчуците в тигана цвеклото да не изгуби от цвета си и борша да остане  наситено бордо, иначе става червен борш все едно сме сложили млян  червен пипер.
Като задуша зеленчуците ги добавям към бульона и  оставям борша да се довари,около 30-40 минути.Накрая нарязвам една  връзка магданоз и копър и ВУАЛЯ  БОРЩ ГОТОВ !!!
Сервира се със  заквасена сметана или може и готварска.Вкусно е, задължително опитайте  за да усетите вкуса на червеното цвекло, няма нищо общо с който и дае  зеленчук.
ПРИЯТЕН АПЕТИТ!!!

Няма коментари:
Публикуване на коментар