3 яйца, 100 мл. мляко и 200 мл. вода, 1 с.л. с  връх захар,50 мл. зехтин,800 гр. брашно, 2 пакетчета мая - (22 гр.),  щипка сол и куркума -  около 1 к.л.
В съдинка сипваме топли млякото и водата, към тях добавяме захарта, 3 с.л. брашно и мая…та  - разбъркваме и слагаме на топло да увеличи обема си двойно. След около  30 минути започваме да месим.В дълбоко легенче сипваме около 50мл.  зехтин  - използвам гръцки, студено пресован - има божествен аромат и  консистенция. Към него добавям  3 яйца - белтъка на едното го оставям за  после - намазвам пампушките преди да ги сложа във фурната.
Разбъркваме  зехтина и яйцата и добавяме към сместта с маята.Постепенно добавяме  солта, куркумата и останалото брашно.Месим добре и си топим ръцете в  зехтин.Когато тестото стане меко и послушно, го оставяме да си почине за   1,30 часа.Ах,като видите какво е хубаво тестото - красиво, жълто,  ароматно с огромна шапка ще ви е по-интересно да ги правите.
Започваме  да правим пампушките - делим тестото на 16 топчета.Пак си топим ръцете  със зехтин и оформяме пампушките.Редим ги в намазнена тава и оставяме за  15-20 мин. да порастнат :) Намазваме ги с белтъка и ги слагаме във  фурната на 180 градуса за 25 минути.
Докато се пекат, правим  ароматната смес за намазване : взимаме 6-7 скилидки чесън и го  пресоваме, добавяме една връзка магданоз и 50 мл. зехтин - от готския  :), разбъркваме и мачкаме за да се смесят вкусовете и ароматите.
Ето  че пампушките са готови - вадим от фурната и ги намазваме със сместта.  Сервираме със супа, борш, курбан, а за шкембето ще е трепач :)))))
А сега ...мама мия - ОПАСНО ВКУСНИ!!!

Няма коментари:
Публикуване на коментар