Всичко за мен

Моята снимка
Terni, Italy
Просто една щастлива жена!!!

сряда, 20 юли 2011 г.

ПАМПУШКИ ЗА БОРШ

 
 
 
3 яйца, 100 мл. мляко и 200 мл. вода, 1 с.л. с връх захар,50 мл. зехтин,800 гр. брашно, 2 пакетчета мая - (22 гр.), щипка сол и куркума - около 1 к.л.
В съдинка сипваме топли млякото и водата, към тях добавяме захарта, 3 с.л. брашно и маята - разбъркваме и слагаме на топло да увеличи обема си двойно. След около 30 минути започваме да месим.В дълбоко легенче сипваме около 50мл. зехтин - използвам гръцки, студено пресован - има божествен аромат и консистенция. Към него добавям 3 яйца - белтъка на едното го оставям за после - намазвам пампушките преди да ги сложа във фурната.
Разбъркваме зехтина и яйцата и добавяме към сместта с маята.Постепенно добавяме солта, куркумата и останалото брашно.Месим добре и си топим ръцете в зехтин.Когато тестото стане меко и послушно, го оставяме да си почине за 1,30 часа.Ах,като видите какво е хубаво тестото - красиво, жълто, ароматно с огромна шапка ще ви е по-интересно да ги правите.
Започваме да правим пампушките - делим тестото на 16 топчета.Пак си топим ръцете със зехтин и оформяме пампушките.Редим ги в намазнена тава и оставяме за 15-20 мин. да порастнат :) Намазваме ги с белтъка и ги слагаме във фурната на 180 градуса за 25 минути.
Докато се пекат, правим ароматната смес за намазване : взимаме 6-7 скилидки чесън и го пресоваме, добавяме една връзка магданоз и 50 мл. зехтин - от готския :), разбъркваме и мачкаме за да се смесят вкусовете и ароматите.
Ето че пампушките са готови - вадим от фурната и ги намазваме със сместта. Сервираме със супа, борш, курбан, а за шкембето ще е трепач :)))))
А сега ...мама мия - ОПАСНО ВКУСНИ!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар