Всичко за мен

Моята снимка
Terni, Italy
Просто една щастлива жена!!!

неделя, 30 октомври 2011 г.

МАРЦИПАНОВИ БОНБОНИ. МАРЦИПАНОВО ВЪЛШЕБСТВО







Всеки един от нас в живота има тежки и натоварени дни.След един такъв с нетърпение бързах да се прибера вкъщи за да направя нещо интересно и повдигащо духа.И понеже на другия ден имах среща с един приятел, който обожава моите трюфели, реших да спретна за него няколко бройки. И както винаги ( никога не успявам да направя само това което замислям )освен трюфели, неусетно забърках и марципан, а какво щях да го правя един Господ знае, но постепенно се появиха цели лешници и вече разтопявах глазура.  
От доста време исках да направя бонбонките "Моцарт", все си представях че е много сложно и надали ще се справя. Най-странното че имах готови изпечени белени бадеми, но ми липсваше смелост да запретна ръкави. И ето че дойде момента:
За целта ми бяха необходими 250 гр.печени белени бадеми, 120 гр. пудра захар, 2 с.л. ликьор амарето.
В кухненския робот сложих бадемите и ги смлях на фин прашец. Към бадемовото брашно добавих пудрата и ликьора.Пак разбърках сместа. Извадих образувалата се топка от чашата на робота и омесих с ръце получената смес. При необходимост е необходимо да се добави или малко от бадемовото брашно или от ликьора. Също така е важно да не се меси прекалено дълго марципана,защото от маслото на бадемите може да се получи много мазна смес. При желание марципана може да се оцвети, аз добавих малко жълт оцветител.
Сега самия процес на бонбоноправенето :)
Едно парче марципан правя на топка, след това я сплесквам и в средата слагам цял лешник, събирам страните и пак правя топка.Оставям топките така за 1 час на студено, за да се стегнат преди да ги потопя в глазура. Също така направих и "марципанови клечки". Накрая потопих бонбоните в глазурата и ги оставих за една нощ да стегнат, а сутринта ги настаних в удобни и празнични цветни кошнички и Voila както казват французите.
Глазурата я правих по следния начин - 150 гр. черен шоколад, 2 с.л. течна сметана и 20 гр масло със стайна температура. разтопих шоколада на водна баня, накрая добавих сметаната и маслото. Потопих марципновите бонбони в глазурата и ги слагах върху хартия за печене.
Станаха много вкусни и красиви.С кафето станаха първи дружки при мен :)
  А това са трюфелите "Орео" за моя приятел!

2 коментара:

  1. Уоу! Все едно гледам Моцарт бонбоните, страхотна идея, Руми, ще се възползвам от предложението ти, предстоят Вълшебни празници...

    ОтговорИзтриване
  2. След малко ще има публикувана рецепта.Че почивните дни нямах време.Почивах активно :)

    ОтговорИзтриване