Всичко за мен

Моята снимка
Terni, Italy
Просто една щастлива жена!!!

сряда, 30 ноември 2011 г.

КРАСИВИ МИСЛИ

Чем меньше о твоих отношениях знают посторонние, тем крепче они будут!
орхидея

У каждого в жизни появляется такой человек, после которого ты меняешься. И совершенно не важно, было это безграничное счастье или сумасшедшая боль. Ты просто понимаешь, что таким как раньше, ты больше не будешь...

Я кофе заварю… тебе покрепче? - Ты знаешь, мне недавно было грустно… Ты улыбнёшься, взяв меня за плечи... - Не уходи, мне без тебя невкусно... Прижмусь к тебе, отчаянно, до дрожи. Опять небритый и слегка колючий. А ты хвастливо спросишь: «Я хороший?» - Да нет, ты не хороший… просто лучший...

Я… свяжу тебе жизнь…

Я... свяжу тебе жизнь...
Из пушистых мохеровых ниток...
Я... свяжу тебе жизнь...
Не солгу ни единой петли...
Я... свяжу тебе жизнь...
Где... узором по полю молитвы...
Пожелания счастья...
В лучах... настоящей любви...
Я... свяжу тебе жизнь...
Из веселой меланжевой пряжи...
Я... свяжу тебе жизнь...
И потом... от души подарю...
Где... я нитки беру?
Никому... никогда... не признаюсь...
Чтоб... связать... тебе жизнь...
Я... тайком распускаю... свою...

петък, 25 ноември 2011 г.

САНДВИЧ СЪС СЬОМГА

 Днес имах малко време и много желание да направя нещо вкусно за обяд. Бях решила да си купя рибка на скара ( да, да - да купя, понеже съм на работа и шефа ми все още не се сети да ми сложи един котлон в кухнята в офиса :) ) и да си направя вкусна салата като гарнитура към рибата, но както винаги се впечатлих и направих какво ли не, но не и това за което тръгнах :)  купих риба, купих зеленчуци и ето какво се получи - сандвич със сьомга :)
 Купих сьомга на скара, къдрава салата, домат, краставица, червен лук, лимони и най-важното - 100 % ръжен хляб.
 Нарязах на тънки филийки хляба.Измих листа салата. Също така на тънки кръгчета домат, краставица, червен лук и лимон за украса.Върху филийките сложих листата салата, кръгчетата домат, краставица, лук. Върху тях сложих "натрошено" филе сьомга, полях с лимонов сок и покрих с другата филийка хляб. Украсих чинията с резени лимон и една закъсняла есенна пеперуда от домат :) Сандвича беше споделен и оценен заслужено както му е реда :)
Човека е това, което яде и което вижда около себе си. Днес имах поредния щастлив де!
Затова хайде да живеем красиво и да помним, че живота е прекрасен само трябва да живеем и творим!
Приятен апетит и приятни почивни дни мили мои!!!

вторник, 22 ноември 2011 г.

ПРАЗНИЧНА ПОГАЧА

 
Да кажа само две думи за бонбоните - правени са с много любов и пожелания за много любов, здраве, щастие и благополучие. Надявам се, че който следи блога ми вече сте познали бонбоните със сушените плодове, мед, орехи и лимон - те са със черно-белия сусам, ореховите трохички и слънчогледовите семки, по средата със сърцето е сушена кайсия в шоколадова глазура, Продълговатите бонбонки са сушени сини сливи пълнени с лешници, а срамежливите топчици са марципанови бонбони с цял лешник и глазура. Бяха много вкусни и оригинални. 
 
 Мои близки приятели имаха повод да почерпят и да ни съберат всички на една маса за да разделим с тях техния голям празник. И понеже не мога да отида с пълно сърце и празни ръце реших да направя питка, ама не просто питка, ами ПРАЗНИЧНА ПИТКА. Вече не помня къде точно, но тази питка ми беше направила голямо впечатление, когато я видях в блога на една девойка. Набегом напазарувах и вълшебството започна...
1200 гр. брашно, 200 мл. мляко, 400 гр. кисело мляко, 100 гр. краве масло, 4 яйца, 3 пакетчета суха мая, 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол, декоративни захарни топчици и пръчици, бонбони.
Първо направих квас - към 200 мл. топло прясно мляко добавих 4 с.л. брашно, 2 пакетчета суха мая, 1 с.л. захар и 1 ч.л. сол. Разбърках всичко и оставих да се надигне в микровълновата, за да не стои на студено и да няма течение.
Когато кваса се надигна двойно започнах да правя тестото. Към брашното добавих още едно пакетче суха мая, 4 яйца (жълтъка на едното го отделих за намазване на питката), 400 гр. кисело мляко, 100 гр. разтопено краве масло и кваса. Започнах да меся докато тестото не спря да се лепи по ръцете.
Сложих тестото в легенче, покрих с хавлия и сложих около радиатора,за да втаса. Оставих така за 1 час, след 1 час пак омесих тестото и пак го оставих да втаса втори път.
След като тестото става започнах да правя питката.
Разделих тестото на 6 части.Първата част я сложих в средата като топка.Втората я заделих за украсата.
 
 Другите четири ги разточих на кръг и ги наредих една върху, като всяка една от тях намазах с краве масло.
 
Разточих заедно и четирите кори и ги навих на руло.
След това рулото го нарязах на филийки. Около 2 см дебели.
 
Започнах подреждането на питката в тавата за печене.По края на тавата на дъното сложих един кант от тестото. След това подредих филийките, като леко ги застъпвах. Накрая, с формички нарязах полумесеци и листенца и с тях украсих питката. Също така направих розички и сърчица.
 
Включих фурната на 50 градуса и сложих питката там да втасва. Когато я видях да изпълва почти цялата тава, нали се сещате какво ми се случи, само си казах - WOW каква красота, супер !!! Извадих тавата, намазах питката отгоре с жълтъка. За декорация използвах цветни топчици, бонбонки, а също така бял и черен сусам. Увеличих температурата на фурната на 180 градуса и върнах питката да се пече за 50 минути.
 
Много красиво се получи и съм доволна от себе си :)
Пожелавам на всички да им се получават нещата, особено когато се правят с любов и нежност!

понеделник, 21 ноември 2011 г.

Patricia Kaas - Mademoiselle chante le blues - 8 March 2010

Mademoiselle chante le blues

Mademoiselle chante le blues
Soyez pas trop jalouses
Mademoiselle boit du rouge
Mademoiselle chante le blues...
 Patricia Kaas
   
Днес в моя блогодом посрещнах моята мила приятелка Candy и нейния Сладък асистент. Преди доста време бях на гости при Candy с темата –Кухнята на Израел. Днес Candy ще ми гостува с една много интересна, романтична и пълна с романтика и шик кухня-Френска кухня.
Всичко е направено с много старание, вкус и разбира се любов. Заповядайте!!!

Здравейте, аз съм Кенди и днес гостувам с най-голямо удоволствие при най- щастливата жена в блогосферата: Румяна Пулчева!
Руми, миличка много благодаря за тази покана и за оказаното ти доверие към мен! Поканата ти ме изненада, изключително приятно, дори съм много поласкана/ ето тук е мястото за една изчервена емотиконка/:).
И тъй като това е първото ми гостуване реших, че трябва да е нещо специално, освен това Руми ми гостува с прекрасно и вкусно меню и ни запозна с тайните на Израелската кухня.
/Друг е въпроса, че толкова ми хареса нейното гостуване, че ми се прииска пак да я каня отново и отново... /
Мислих, мислих и реших: какво по-специално от прочутата Френска кухня – все пак е с изградена репутация за най-добра в света!  Друг е въпроса до колко ще се справя с това предизвикателство, но оставям коментарите на вас :).
За днешното меню съм избрала световно популярни рецепти, които имат безброй варианти на изпълнение. Аз ги приготвих, като се придържах към основните продукти, консултирайки се със световната кухня.
Преди да започнем с кулинарните ни подаръци, искам да ти подаря  това сладурско букетче с рози от есенни листа, което изработихме специално за теб!  Приеми го с много топли чувства от мен и малкият ми асистент.
За да не ви отвличам вниманието след малко, когато споделя рецептите, ще разкажа накратко за тях.
Опитах се да ги обясня по възможно най-достъпния начин, без излишни коментари. Лично на мен ми беше много трудно с тези рецепти, най- вече с тортата, защото в бг блогове почти липсват, /има ги в сайтове с рецепти, но това там е друго, тези рецепти са без снимки и не са правени от авторите на сайта/, а с превода от чуждестранните блогове направо се обърках, да не говорим, че рецептите много се разминават. Все пак разгледах поне по 5-6 варианта на всяка рецепта. 
Избрах: „Аспержи а ла фламанде”, „Фугас” и „торта Опера”.

Тортата ми е съвкупност от много рецепти: от тук блат, оттам крем.  Начина на подреждане навсякъде е различен, аз се спрях на този. Не знам точно кой е правилния, но така се получи добре.
И за да не ви разсейвам повече ви представям рецептите от Световноизвестната Френска кухня:


Аспержи а ла фламанде / Asperges a la flamande
Продукти:10 бр. бели аспержи, 2 яйца, 2 с. л. ситно нарязан магданоз, 100 гр. краве масло, черен пипер, сол, индийско орехче
Обелете аспержите с белачка за картофи. Пуснете ги във вряща вода с 1 с.л. сол, 1 с.л. захар и черен пипер. Сварете ги за 10 до 20 минути. Извадете ги и ги отцедете върху кухненска кърпа.
Сварете яйцата твърдо за 10 минути, засечени от момента на завиране.
Обелете ги и извадете 1 жълтък.Сложете в горещ сух съд кравето масло да се разтопи и към него добавете единия жълтък. /Не дръжте на котлон/. Разбъркайте добре докато получите крем , добавете щипка черен пипер.Оставете този съд в друг, в който има топла вода.Нарежете останалите сварени яйца на дребно.
В чиния подредете аспержите.Полейте ги със соса.
Поръсете с индийско орехче.
Изсипете върху аспержите нарязаните яйца.Поръсете с нарязан магданоз.

 Фугас / Fougasse
 150  гр  брашно, 1 / 2 ч. л. суха мая за хляб, 1 / 2 ч. л. Сол, 1 / 2 ч. л. сух риган, 90 мл вода, 1 с. л. зехтин
5 зелени маслини, нарязани на ситно,2 ивици бекон, нарязани на ситно
Приготвяне:
Пресейте брашното в купа с маята и солта. Добавете ригана. Разбъркайте добре.
Направете в центъра кладенче и добавете зехтина и хладката вода.
Смесете съставките и замесете тесто.
Прехвърлете го върху набрашнена повърхност и месете около 10-15 минути, докато спре да лепне.
Добавете маслините и бекона и месете още около 5 минути, хубаво да се омешат.
Прехвърлете тестото в намазана със зехтин купа, покрийте с фолио за свежо съхранение и оставете да втаса 1 час, докато удвои обема си.
Разделете го на равни топки и ги разточете в елипсовидна форма.
Направете прорези, така, че да имитират листо.
Поставете готовите”листа” в намаслена тава и ги оставете да починат за 15 минути.
Намажете ги леко със зехтин.
Изпечете ги в предварително загрята на 220 градуса фурна за 15-20 минути до зачервяване.

*На много места срещнах вариант на тази питка с прясна мая за хляб. Предполагам, че също става. Освен това може да променяте вкуса, както пожелаете като променяте билките, които слагате или останалите овкусители: разноцветни маслини, сушени домати и т.н.

Торта Опера / Gâteau Opéra
 Бадемов блат:75 гр пудра захар, 2 ½ с.л. брашно, 75 гр бадемово брашно,3 яйца, 15 гр безсолно краве масло, 3 белтъка, 1 с.л. пудра захар
Включете фурната на 220 градуса да загрява.
Подгответе тава, като я застелите с хартия за печене./ правоъгълна или квадратна, моята е с вътрешни размери 26/17 см/.
В купа пресейте брашното, пудрата захар и бадемовото брашно.
Добавяйте яйцата едно по едно и разбийте до гладка смес.
Добавете разтопеното масло и разбийте отново.
В отделна купа разбийте белтъците на пяна и добавете 1 с.л. пудра захар.
Разбийте до получаване на гладки върхове. Не прекалявайте.
Обединете двете смеси, като изсипвате от белтъците към другата смес на няколко пъти. Бъркайте по метода загребване- обръщане.
Тук имате няколко варианта за печене на блатовете:
Може да изсипете цялата смес и след изпичане да я разрежете напречно на 4 блата.
Може да разделите сместта на две части и да ги опечете поотделно и след това всеки блат да разрежете на две.
Може да изпечете 4 отделни блата.
Целта е накрая да получите 4 тънки блата. Аз използвах вариант 2.
Изсипете сместа във тавата и печете на 220 градуса за около 8 минути.
Извадете, обърнете върху решетка и отсранете хартията.
След като блатовете изстинат добре може да ги разрязвате.
 Шоколадов ганаж:1 ч.л. разтворимо кафе / нес /, 200 гр хубав черен шоколад, 150 гр течна сладкарска сметана,75 гр краве масло
Сложете сметаната, кафето и шоколада в съд на водна баня да загреят до разтопяване на шоколада. Не трябва да завира водата.
Добавете кравето масло и разбъркайте добре.
След като сместта стане на хубав плътен крем я оставете настрани.
 Маслен крем:1 ч.л. разтворимо кафе / нес/, 1 с.л. топла вода, 125 гр краве масло
200 гр пудра захар
Смесете кафето и водата.В друг съд разбийте захарта и маслото на крем.
Добавете кафето и разбъркайте.Оставете настрани.
Кафе сироп:1 с.л. разтворимо кафе, 140 мл вода
Сглобяване на тортата:Изберете форма, чиния или подходящ съд, според големина на блатовете.

Сложете първия блат.
Полейте сироп.
Нанесете тънък слой ганаж.
Оставете в хладилник за 10 минути.
Нанесете маслен крем, малко по-дебел слой от ганажа.
Оставете в хладилник за 10 минути.
Сложете втория блат и повторете процедурата: блат- сироп – ганаж – маслен крем.
Така постъпете и с останалите блатове.
Накрая завършете с ганаж и оставете в хладилник да стегне.

 Руми, удоволствие е, човек да те познава дори и виртуално!
Надявам се някой ден да я хапнем тази тортичка заедно:).

Скъпа Candy, благодаря ти много за вкусното гостуване, както винаги всичко при теб е с много старание и вкус сервирано и снимано. Не ми останаха думи в главата, защото мислите ми са в тортата, представям си колко ли е вкусна, а с кафе ще е уникална.  
Благодари специално от мен на малкия ти Сладък асистент за хубавите цветя, много е трогателно някой да направи нещо специално за мен! 
И аз се надявам някой ден да се видим и да се запознаем лично.Сигурна съм ще имаме много общи теми за хубаво изкарване на време. Задължително си вземи асистента да му се порадвам :) 

вторник, 15 ноември 2011 г.

ПРОЛЕТНИ РУЛЦА С ОРИЗОВА ХАРТИЯ

Представям ви още нещо вкусно, полезно и ярко-красиво :)
За тези рулца ми бяха необходими: пакет оризова хартия, варено цвекло,варени моркови, мариновано зеле, консервиран грах, лук, мариновани тиквички в соев сос, авокадо и кълнове.
Подготвих първо плънката - нарязах цвеклото и морковите на ситни кубчета, добавих грах, лук и от моето специално зеле което правя в огромни количества. Добавих сол и зехтин. Разбърках всичко. Готово можем да започваме.
Оризовата хартия я накиснах в топла вода и оставих за 2 минутки, наблюдавам да е накисната цялата,използвах тиган понеже е голям и дъното е равно. След като стана еластична и мека я извадих и сложих върху дъска за рязане за да е по-удобно навиването. Сложих от плънката и навих затворено рулце. 
Тук рулцето е с авокадо, мариновани тиквички, кълнове, варени моркови и цвекло
Има и едно специално рулце - сьомга, краставичка, кълнове, червен хайвер.
Тук мисля, че няма смисъл да коментирам-без думи всичко е ясно :)

понеделник, 14 ноември 2011 г.

СУШИ

ПИР НА ВЕСЬ МИР!!!Маки-суши, н
Нигири-суши. Сервирах платото като украсих някои суши с кълнове, други с червен хайвер. Много красиво, вкусно, ярко, празнично и още куп суперлативи!!

Ето че и аз вече съм в списъка на гордите, успели сушисти!
Ще напиша всички необходими съставки за да се получат невероятно вкусни суши.
За ориза - Кори нори, оризов оцет, ориз за суши, вода.
Сосове:соев сос, васаби паста
Пълнеж за суши: пушена сьомга и пушена херинга- малко се страхувам да ползвам живи риби:), авокадо, краставица, тиквичка, кълнове каквито харесвате аз харесах от броколи, сварени морков и цвекло.
Украса: кълнове, сусам, червен хайвер.
Първото нещо което направих - сварих ориза - преди да го сложа да се вари мих ориза много време, промивах и изливах водата около 20 пъти-наистина. След това го оставих да се изцеди и малко да изсъхне. След това го сложих да се вари. Ориза беше 2 водни чаши, към него добавих 3 водни чаши вода. Сложих тенджерката на котлона, сложих капак и оставих да заври на силен котлон, като завря намалих котлона и засякох 10 минути. След 10 минути изключих, отдръпнах тенджерата от котлона и оставих ориза за 10 минути  да си почине малко.Сложих хавлия между тенджерата и капака. След 10 минутки сипах 3 супени лъжици оризов оцет и разбърках с ДЪРВЕНА ЛЪЖИЦА. Но не разбърквах все едно меся тесто или мачкам, а все едно разбърквам салата обръщам ориза от дъното към повърхността. Махнах капака и оставих да изстине.    
Подготвих сьомга пушена и нарязана на тънки "филийки", авокадо и краставица нарязани на ивички, сварени морков и цвекло, кълнове от броколи,мариновани в соев сос ивички от тиквичка, кори нори, васаби паста, сусам бял, чиния с вода и оцет - за да си мокря ръцете преди да взема ориз.За да не залепва ориза.
За да не са огромадни хапките ползвах половинки от корите нори. Или 2/3 от кората за по-големите. Килимчето го покрих с прозрачно фолио и запретнах ръкави :) Сложих кората, намокрих си ръцете и разпределих тънък слой от ориза върху малко повече от половината, за да мога да затворя добре сушито, Върху ориза сложих сьомга, краставица и авокато. С крайчето на килимчето започнах да завивам сушито, но да не става като охльовче - на рулце, а хубаво кубче с хубава форма. Завивайки натисках рулцето с килимчето и оформих правоъгълно суши.
Тук се опитвам да правя обърнато суши със сусам - ориза ще е отгоре като се завие сушито - сложила съм сьога, херинга и краставичка, отгоре ще е със сусам.
Най-красивата снимка според мен  :)
Овалвам сушито в печен сусам.Стана много вкусно, едвам успях да заделя малко готов материал за снимки :)
Вегетариански суши. Ориза го намазах с васаби. Подредих сварени моркови, авокадо, мариновани тиквички.
Имаше и нигири суши. Най-бързо се изядоха.
Сушито със сусама го украсих отгоре с кълнове. Много свежарско изглеждаше.Доволна съм и щастлива, а за това си струваше да се занимавам 3 часа и да тичам към лаптопа за да видя дали правя всичко така както трябва.
Ами това е моето изпълнение, надявам се да не ме съдите строго-както се казва-Я еще не волшебник, я только учусь:)



вторник, 8 ноември 2011 г.

Запеканка "Пъстро настроение"


Искам да споделя с вас мили мои една страхотна рецепта за пароварка - Запеканка с броколи, карфиол и моркови. Понеже от един месяц се опитвам да сваля малко килограми, трябват много, но засега и на малкото ще се радвам :) ходя на пилатес и се старая да се храня предимно с полезни и вкусни храни. За себе си установих, че свалям по-лесно когато се храня правилно и често. Тази запеканка е от тази серия - Вкусно и здравословно.Прибрах се снощи и падна едно мислене какво да готвя за днес, понеже си нося ядене в офиса,за да не ям разни сандвичи и баници, като почистих хладилника събрах продукти за цяла запеканка. Хайде да ви кажа какво намерих и какво правих :)
150 гр. броколи, 150 гр.карфиол, 50 гр. моркови, 1 яйце, 4 с.л. прясно мляко, 150 гр.сирене.
Карфиола и броколите ги начупих на съцветия, морковите на ситни кубчета.Сложих ги в пароварката за 15 минутки да се сварят. Когато пароварката се изключи полях отгоре със сместта - леко разбити яйца, натрошено сирене и мляко. Не използвах сол, опитвам се да я намаля драстично и при условие че готвя със сирене съвсем не се замислих. Отгоре поръсих с прясно смлян черен пипер и пак включих пароварката за 20 минути.След 20 минути оставих запеканката да си почине замалко, около 10 минутки преди да сервирам. Само опитах как е на вкус гореща - СТРАХОТНА !!! 
Рецептата допуска да се променят съставките и подправките :) 
Приятен апетит и хайде на пилатес :) с мен !

неделя, 6 ноември 2011 г.

ПИКАНТНО ПИЛЕ СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ

Рецепта за пароварка или за фурна във фолио.
Парчето пиле го измих и го сложих в чашата за ориз в пароварката. Една не много люта чушка натроших в хаванчето с малко морска сол и черен пипер. Покрих с тази смес филето. На второто ниво на пароварката сложих парче фолио във формата на лодчица и отгоре зеленчуци-моркови, броколи, карфиол. Готвих 30 минути. Преди да сервирам полях ястието със зехтин и млян черен пипер. Вкусноооооооооо, ама мнооооооого !