Всичко за мен

Моята снимка
Terni, Italy
Просто една щастлива жена!!!

понеделник, 5 декември 2011 г.

БОБ С ГЪБИ В ГЪРНЕ


 Днес искам да представя на вашето внимание постен боб с гъби манатарки в гърне. Много вкусно предложение, няма да повярвате, колко вкусен може да бъде боба с гъби. Аз вече знам със сигурност, че ще повтарям тази рецепта и няма да е само веднъж. Вкусно, полезно и минимум усилия.
Миналата седмица си говорихме с един приятел колко е полезно да се яде боб. Съгласих се, но не бях във възторг, понеже не обичам боб по принцип и ако готвя някога боб, то е за някой който го обича и може да го оцени. Но изведнъж така ми се дояде, че веднага накиснах малко, само че при мен е както при Мечо Пух, колкото повече, толкова повече. Когато сутринта сложих да го варя се изплаших като видях количеството като за целия китайски народ :)
Е, хайде да пиша рецептата, че се отдалечих от темата за боба  :)
3 чаши боб, 1 голяма глава лук, 4 моркова, 300 гр. гъби манатарки ( моите са замразени тук), 3 с.л. доматено пюре, 1 с.л. червен пипер, 1 с.л. джоджен, 1 ч.л. чубрица, сол на вкус и половин връзка магданоз.
Накиснах боб различни сортове-бял, смилянски, червен, шарен, огромен шарен и нахут. Оставих за 12 часа. Преди да го сложа да се вари измих боба и го сложих да заври. Като завря, смених водата. Тази процедура я повторих 3 пъти-благодарение на това, боба не е музикален :) Когато и третия път смених водата, намалих котлона и варих боба 1 час. През това време подготвих зеленчуците и гъбите. Задуших леко лук, моркови и гъби, добавих доматено пюре, сол, червен пипер, чубрица и джоджен. Разбърках и сипах вряла вода. Оставих за 10 минутки да покъкри и пресипах всичко в гърнето. Долях още вряла вода, за да покрие боба и да е 2 пръста над него. Понеже водата ще се изпари докато се готви във фурната, а аз не искам да се получи сух боб. Затворих гърнето с фолио и го сложих на 150 градуса във фурната за цяла нощ. За 8-10 часа. не с епритеснявайте, не е много като време.Боба става много вкусен и един такъв мек и попил всички аромати и вкусове.
 Най-голямо впечатление ми направи аромата на гъбите, цяла нощ усещах аромата им :) Заспивах като в салон за ароматерапия :) Който е казал че манатарката е най-вкусната гъба, той е прав, вече и аз съм на това мнение, наистина няма по-вкусна гъба и по-ароматна също !
А на другия ден за обяд извадих гърнето от фурната и сервирах като наръсих обилно с магданоз. 
Приятен апетит за всички мои любители на бобовите деликатеси :)

4 коментара:

  1. И дори се досещам с кой прхиятел си коментирала колко е ЭТО ПОЛЕЗНО да се яде боб )))))))

    ОтговорИзтриване
  2. Хахахаха Беллочка, както винаги ме разсмя. Седя си тук и се смея без глас :)

    ОтговорИзтриване
  3. Руми, прекрасно предложение! Толкова колоритен боб не бях виждала! А с гъби изобщо пък не ми е идвало на ум... Вълшебница!

    ОтговорИзтриване
  4. Ако знаеш колко вкусен стана, от манатарките нали се сещаш какви аромати се носят вкъщи :) Просто се чудих какво ли да сложа за да не е просто боб със зеленчуци и като видях замразени манатарки в моето магазинче за плодове и зеленчуци веднага първо се сетих за твоите чудни манатарки в масло, а после вече дойде идеята за заместител на месото към боба. На външен вид не е много естетично, но на вкус...ммммм нямам думи, дори аз, нелюбител на боб вече втори ден ям само това :) Мисля, че точно това дълго готвене прави вкуса му вълшебен.

    ОтговорИзтриване