Всичко за мен

Моята снимка
Terni, Italy
Просто една щастлива жена!!!

понеделник, 15 август 2011 г.

СЛАДКО ОТ СМОКИНИ вариант II

Виждали сте първия ми вариант за сладко от смокини, но като почерпих колегите Иво и Емо с това сладко, Иво каза-Румка, супер е!!!А Емо - Вкусно е, ама ако знаеш какво сладко прави тъщата ми, ще я питам и ще ти донеса рецепта. С тази рецепта смокините стават хрупкави и твърди като ги хапваш.
И понеже на мен човек да не ми каже нещо, веднага помолих за рецепта от тъщата му...и ето че в петък жената много любезно ми каза рецептата и за мое учудване една от стъпките в приготвянето беше - Накисваш смокините във вода със син камък и вариш в пет води.
Прибирайки се не намерих селскостопанска аптека за да се сдобия със син камък и затова се прибрах без син камък, но пък се сетих че милата ми маминка накисваше сини сливи в соден разтвор за да останат твърдички и цели. И ето ви резултат- вкусно и хрупкаво, сега остава сладкото да мине тест-пробата при колегите :) За Емо цели, за Иво половинки и отгоре с бадем и крема сирене.
Във вряща вода - 3 литра сложих 1 с.л. с връхче сода бикарбонат. Измитите и почистени от дръжките смокини - 3 кг. натопих в содения разтвор и оставих да поври за 5 минутки. Изключих, прецедих и измих в студена вода. След това пак повторих процедурата още 2 пъти - пак със содена вода. Сварих сироп от 1 литър вода и 1,5 кг. захар. Вече измитите и твърдички смокини добавих към сиропа. Като кипнаха оставих да поврат 10 минути и изключих. Оставих да изстинат за една нощ. Сутринта пак кипнах и варих 10 минути. Накрая добавих сок от един лимон и по една капсулка - ванилия и ромова есенция. Невероятни аромати се носеха около мен :) В сухи буркани сипах от сладкото и ги затворих. Обърнах ги с капачката надолу и затрупах бурканите с одеяло. Оставих за 2 дни да изстиват и заминах за Пловдив :)



10 коментара:

  1. Здравей,Руми!
    Страхотен блог -поздравления!
    Да попитам-содената вода, 3 пъти ли слагаш вода и сода,наново да заври или 3 пъти в една и съща вода ги вариш?Ще ги пробвам така,защото все съм чувала за син камък,варова вода и ми се струва сложно.
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. До тук видях три рецепти за три от любимите ми сладка :) Смокиновото изглежда страхотно! Тази купичка стои така самотно ... ако е в повече мога да я приютя у нас :) Разменям бурканче за порция палачинки! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Много е мило да чета такива все още първи коментари :)
    Относно сложността на рецептата не се притеснявай, а смело запрятай ръкави - смокините привършват.
    И трите пъти кипвам чиста вода и добавям сода.Много е вкусно и най-хубаво, че стават приятно хрупкави.

    ОтговорИзтриване
  4. Габи мерси за хубавите коментари !
    Къде да изпращам сладкото :)

    ОтговорИзтриване
  5. Много Ви благодаря,(ако позволите да Ви нарека така) спасителко моя! :)
    Този син камък в рецептите за сладко от зелени смокини така ме притесняваше и затрудняваше... Как да го намеря, къде да го търся сега... как да варя в него смокинчетата? :)
    И си мисля, мисля, мисля - Не може да няма начин да се замени с нещо друго... И докато си мисля и се ровя - хоп - попадам на Вашата рецепта. :)
    Още днес ще пробвам.
    Благодаря!

    Поздрав и усмивка от мен
    с пожелание за хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря за прекрасната рецепта, но не разбрах какво е количеството на използваните смокини?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам да помогна. При мен бяха 3 кг. смокини за 1.5 кг. захар.
      Прриятно сладковарене!!!

      Изтриване
  7. Извинявай, ама смокините не ги ли белиш, само дръжките махаш,така ли?

    ОтговорИзтриване
  8. Много добре изглеждат смокините, ще пробвам да направя и аз. Имам само един въпрос, смокините не поемат ли от миризмата на содата?

    ОтговорИзтриване