Всичко за мен

Моята снимка
Terni, Italy
Просто една щастлива жена!!!

вторник, 21 февруари 2012 г.

Краве сирене

Един спокоен четвъртък ми се обажда една приятелка и ми казва следното - Румка, колко литра мляко да ти поръчам? Помниш ли, искаше да правиш извара!!!
И аз като лудите без да мисля веднага казах 5 литра :) и затворих. Едвам дочаках събота и рано-рано сутринта потеглих от Центъра за Младост да си взема млякото. По съвет на моята приятелка оставих млякото на студено за един ден, за да се отдели каймака и да не е толкова мазна изварата и киселото мляко. На другия ден сложих да преваря 1 литър мляко за кисело, а другото го оставих да си чака реда на топло за да прокисне и да стане изварата. В понеделник след работа сложих млякото да се затопли. В момента в който започна да завира видях как млякото стана на "парцали" Преди да кипне свалих тенджерата и пресипах всичко в тензух (при мен е панама за бродиране" ).Това имах, това ползвах. Вързах тензуха и го сложих да се стича до сутринта.
А сутринта имах най вкусния -сирене-кашкавал :) Беше толкова плътно, че не ставаше за извара :), но ми напомни домашно краве сирене. Не знам, друг път съм правила извара и ми се получи, но тогава към прясното мляко добавих кисело мляко и като се пресече се получи много хубава извара, а този път нещо или обърках или от млякото така стана?
Който има идеи по въпроса ще се радвам да споделите къде съм сбъркала :)

4 коментара:

  1. Аз знам защо е станало, за да ни подариш прекрасна рецепта за сиренце! Виждаш ли нещата просто се случват! Ако можех само да се докопам до това съблазнително парченце ей тук на края:)А какви вкусни снимки само си направила!

    ОтговорИзтриване
  2. Заповядай на масата :)Липсва само бялото винце за истинска френско-италианска фиеста!!!

    ОтговорИзтриване
  3. просто си избързала ,преди да прокисне достатъчно и мааалко си претоплила суровината,но надявам се че не си го изхвърлила...

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен, благодаря ти много за мнението. Сигурно е така както казваш. Нищо не съм изхвърлила, сиренето е изядено и се пази като вкусен спомен, а суроватката за Сирни-Заговезни ще се използва за палачинки :)В моята къща нищо не се изхвърля!

    ОтговорИзтриване