Всичко за мен

Моята снимка
Terni, Italy
Просто една щастлива жена!!!

петък, 30 март 2012 г.

Задушен спанак

Пролетта се усеща навсякъде, време й беше. Забелязахте ли колко зелени станаха сергиите със зеленчуци? То са репички, марули, салатки, пресен лук, чесън, а прекрасните връзки спанак ме вдъхновиха на какво ли не - супа със спанак, крема супа със спанак, а сега и задушен спанак с гъби и лук. От две седмици съм с някакъв луд ритъм на живот, нямам време за нищо, но подминавайки сергиите с плодове и зеленчуци постоянно нещо си измислям, нали постя няма как да не готвя. 
Искам да предложа Задушен спанак с гъби и лук. 
Измих спанака и го оставих да се изцеди. Задуших стар лук, нарязан на полумесеци, след това филийки пресни гъби. Накрая добавих спанака и орехите. Посолих и добавих малко черен пипер. Оставих за 5 минутки и изключих.
Стана много вкусно и полезно!
Следващия път ще пробвам и със стафиди. Мисля, че ще бъде вкусно :) 


понеделник, 19 март 2012 г.

Филе амур на фурна

Ето че намерих свободно време за да напиша рецептата за тази прекрасна рибка на фурна.
Досега подминавахме амура, но често го заглеждахме. След серия ястия със сьомга, най-накрая решихме да го опитаме този амур, че много го хвалят напоследък.
Купихме парче филе без кожа. Вкъщи отделих парче за шишчетата и другото, по дебелото парче го мариновах със подправка на Котани за риба, зехтин, лимонов сол, сол. Нарязах парчето на филийки и ги подредих върху парче фолио - кръгче лимон, варено червено цвекло, парче амур и така докрай. Отгоре сложих парченца орехи пекан. Остана едно дълго и леко безформено парче парченце, което с малко фантазия го направих на розичка, отгоре сложих лимон и няколко стафиди.Затворих фолиото и сложих да се пече във фурната на 200 градуса за 30 минути. Ароматите бяха великолепни, за малко да съгреша ама направих огромна зелена салата с домати, краставици, авокадо, репички, много ядки, както и традиционния вече кус кус и всичко беше наред.
С чаша бяло вино вечерята стана празнична !
Главния дегустатор беше във възторг, орехите му харесаха, че били с прекрасен вкус-като леко пушени, рибата била мека и нежна, цвеклото било с аромат на риба, лимона бил дал сока си на рибата, единствено помоли да напиша, че във филето на амура, за разлика от сьомгата има кости и да внимавате докато се наслаждавате на това прекрасно ястие.
Приятно готвене и нали помните - Гответе с любов, тогава всичко е вкусно !!!

Зеленчукови шишчета с филе от амур

Тези шишчета ги мисля отдавна. Направих ги с риба амур, домати чери, ленти от тиквичка, лук, чушка и кълнове.
Първо мариновах рибата - сусамово олио, лимонов сок, сол, черен пипер, сусам бял и черен. Нарязах рибата на парчета и ги сложих в маринатата. Към тях сложих и доматите чери. Лентичките тиквичка осолих, за да омекнат малко и завих в тях по едно парченце от рибата. Нанизах на дървено шишче. Сложих върху фолио, отстрани сложих кълнове от ряпа и зеле. Полях с малко от маринатата. Пакетирах шишчетата като бонбонки във фолиото и ги сложих на 200 градуса за 30 минути във фурната.
Преди сервиране украсих с малко мащерка и няколко капки сусамено олио.
Приятен апетит и нека фантазиите ни никога не свършват и винаги измисляме нови и нови идеи за да зарадваме любимите си хора!!!

четвъртък, 15 март 2012 г.

Рататуй с моцарела

Обаждам се аз вчера на Главния дегустатор и казвам: -За вечеря ще има нещо вълшебно и приказно  - РАТАТУЙ!!!
След 10 секунди тишина чух : - Рата...какво?
Надявам се, че вие няма да ме питате същото, но за всеки случай ще дам рецепта, за да опитате този вълшебен вкус на зеленчуците с букет от подправки и аромати.
За целта купихме пресни зеленчуци - 2 патладжана, 2 тиквички, 3 домата, 2 големи чушки - 1 червена и 1 зелена, 1 голям лук, 1 кутийка белени домати, 1 буркан печени чушки, 1 пликче мини моцарелка Жоси, прясна мащерка (ако нямате добавете суха), връзка магданоз и 1 глава чесън ( нужни бяха 3-4 скилидки )
Първо направих доматения сос - запържих ситно нарязан лук в 3 с.л. олио, към него добавих накълцаните печени чушки и белени домати. Оставих да се пържат, а аз през това време нарязах патладжаните, тиквичките и доматите на тънки кръгчета. По същия начин на кръгчета нарязах 
чушките. Когато доматения сос стана гъст добавих малко сол и прясна мащерка.
За рататуя купих тавичка от фолио, но ако имате толкова плитка тава използвайте я нея. На дъното на тавата сипах доматения сос и го разпределих равномерно навсякъде. След това подредих зеленчуците съобразявайки се и с цветовите комбинации - домат, зелена чушка, патладжан, червена чушка, тиквичка и така нататък...
Когато подредих и последните кръгчета, отгоре полях със сос - ситно нарязани връзка магданоз, 4 скилидки чесън + 5 с.л. зехтин.
Цялата красота я сложих във загряла фурна на 180 градуса за един час.През това време подредих масата и почистих лудницата, която настъпи от бързане и емоции.
10 минути преди да извадя ястието за сервиране, накъсах парченца моцарелка отгоре и подредих клонки мащерка за украса ( сигурно се чудите защо ли една част от яденето е без моцарела !? - ами аз постя, а другите не постят).
За пръв път приготвих рататуй и много се притеснявах дали се е получил. Доволните лица бяха предостатъчни за да получа поредния кулинарен оргазъм :) 
Смело експериментирайте и получавайте удоволствие от всичко което правите за любимите си хора!!!

понеделник, 12 март 2012 г.

Зеленчуци на фурна

В предишната публикация предложих картофи с пиле на фурна, тук ще ви предложа обикновени зеленчуци на фурна, просто малко по-специално поднесени.  Нали са пости, та се опитвам да готвя и сервирам по-красиво, за да не ми липсват толкова много някои любими неща - риба и млечни продукти.
Както винаги рецептата е много лесна и бърза за всеки ден, за заети хора като повечето от нас.
Използвах нарязани на кубчета картофи, на едри кръгчета моркови и гъби. Леко сварих картофите и морковите, овкусих ги със сол, червен пипер, чесън на прах, зехтин и прясна мащерка. Сложих всички зеленчуци заедно с гъбите върху "лодка" от фолио, сипах малко водичка, отгоре сложих няколко клонки домати чери, които също овкусих и намазах със зехтин. След 20 минути зеленчуците бяха готови и бяха толко вкусни, че мисля по-често да ги правя като добавям и други зеленчуци - тиквичка, карфиол, броколи, брюкселско зеле, червено цвекло. Тук всеки може да фантазира и експериментира, само е нужно желание.
Приятен апетит!

Пиле с картофи

Хайде сега понеделнишки да ви предложа едно много традиционно вкусно, сочно, ароматно и ефектно поднесено ястие - Пиле с картофи.
Понеже напоследък все по-рядко предлагам нещо с картофи, нали сме на диета и картофите сме ги ограничили максимално, затова реших да се реванширам и да сготвя пиле с картофи.
Подготвих си марината за пилето - сок от 1 лимон, 5-6 с.л. зехтин, червен пипер, сол, чесън на прах. Хубаво намазах пилето и го оставих за малко на студено. Готовото мариновано пиле сложих в тава върху парче фолио, сипах малко водичка, за да има сос с който да поливам пилето, завих го и го сложих на 200 градуса във фурната. Но...маринатата я запазих за да овкуся после картофите.
Докато пилето се пече взех да беля картофите за да ги сложа около пилето, обаче се сетих за едни картофи-гъбки, които видях някъде в интернет. Оформих картофите като гъбки, нарязах на едри парчета морковите, леко ги сварих в подсолена вода и като ги извадих ги овкусих с маринатата от пилето, също така добавих и пресни гъби. Извадих тавата с пилето, отворих фолиото и подредих около пилето зеленчуците. Маринатата я разредих с малко вода и я сипах отгоре. Увеличих температурата на фурната, за да могат картофите и пилето да хванат коричка.
Докато готвих къщата се изпълни с вълшебни аромати, дегустатора все по-често започна да пита: 
- Кога ще вечеряме, колко време казваш му трябва на това пиле? 
Преди сервиране реших да украся пънчетата на гъбките с мак все едно са с пръст :), но не намерих в нас мак и украсих с черен сусам.
 Трябва ли да казвам, какво настъпи на вечеря :))) радост, комплименти, чудеса...за пореден път след вечерята стана въпрос за отваряне на ресторант :))) А аз от емоции даже предложих няколко ястия за менюто...Поредната щастлива вечеря с много хубави емоции!!!
Бъдете щастливи, бъдете любими и гответе обичайки, защото това е живота!!!



понеделник, 5 март 2012 г.

Треска в пароварка

Поредното лесно и бързо решение за вкусно и полезно ядене.Става и за пароварка.
Риба треска едно хубаво дебело парче. Една шепа листа от спанак, цвекло, руккола, марули. Няколко чери доматчета, сусамено олио и сусам.
Върху парче фолио слагаме парчето треска, посоляваме, поръсваме с черен пипер микс, поливаме със сусамено олио, слагаме отгоре листенцата, половинките чери домат и пак поливаме със сусамено олио. Накрая поръсваме със сусамено семе, завиваме фолиото и слагаме пакета във фурната на 180 градуса за 20 минути.
Сервираме с усмивки, чаша вино и още нещо... !!!

Печени зеленчуци

По време на пости е много сложно да издържиш без обичаните от нас продукти- сирене, кашкавали, риба, месо и яйца. Затова искам да дам един съвет-гответе красиво :), тогава ще е вкусно и няма да се усеща липсата на тези продукти. Особено когато ти постиш, а хората за които готвиш не постят, тогава е цяло геройство. Поне според мен е така.
Искам да предложа едни много вкусни зеленчуци, бях възхитена от вкуса им и вида не на последно място.
Както видяхте правих пак сьомга със зеленчуци в пароварка, та покрай подготовките си подготвих и за мен зеленчуци, но в последния момент реших, че моите зеленчуци ще са на фурна, за да са по-различни.
Отделих розичките от броколи, нарязах на полумесеци морков, тиквички, лук, червена чушка. Запържих всички зеленчуци първо на котлона за да хванат коричка, после добавих домати чери, като предварително им направих кръстче отгоре, за да останат красиви и целички. Овкусих със сол и мащерка, отгоре сложих няколко клонки мащерка и сложих тигана във фурната на 200 градуса, докато зеленчуците се запекат.
Само ако знаете колко вкусно стана....ммммммммм върховно, лука и морковите се карамелизираха и всички зеленчуци бяха с един прекрасен гланц и сладникава вкус. 
Гответе, бъдете щастливи, усмихнати и помнете- Човека е това, което яде!!!

четвъртък, 1 март 2012 г.

Сьомга със зеленчуци в пароварка

За рецептата могат да се използват различни пресни зеленчуци. Аз намерих в хладилника следните - лук,морков, тиквичка, карфиол, червена чушка и домати чери. 
Нарязах всичко на средно едро, доматите чери оставих целички, само направих кръстче отгоре за да не се спукат, а да могат да се отворят като цветенца, добавих парчетата сьомга, малко зехтин сол и поръсих с мащерка.За по-хубав аромат сложих и копър.
Сложих всичко върху фолио, хубаво пакетирах пакета и го сложих в пароварката за 30 минути.
Все още нямам снимка от готовото ястие, предполагам че ще имам, ако дегустатора ми не забрави да снима. Обикновено готвя, сервирам, снимам, ама днес преди работа успях да снимам само първия етап, без резултата :)
P.S.Попитах дегустатора - Какво да направя нещо вкусно за вечеря днес? - отговора последва незабавно - Сьомга със зеленчуци във фолио в пароварка от онази вълшебната...тъкмо ще снимаш, нали нямаш снимка в блога :)