Всичко за мен

Моята снимка
Terni, Italy
Просто една щастлива жена!!!

вторник, 27 декември 2011 г.

САЛАТА С ЦВЕКЛО

Макар че я имам написана тази салата в предишните публикации бих искала пак да я напиша, защото майонезата я правих сама.
Сварих цвеклото в пароварката и оставих да изстива. Докато чакам направих майонеза - всички продукти задължително трябва да са със стайна температура - 2 жълтъка, 1 ч.л. горчица, 0,5 ч.л. мед, 1 с.л. лимонов сок, 100 мл. зехтин - някой добавя и сол, но за мен солта от горчицата е предостатъчен, затова съвет от мен - добавете сол накрая ако е необходимо.
Към жълтъците добавих горчицата и меда. С телта започнах енергично да бъркам докато сместа стана еднородна.Продължавайки все така енергично да бъркам добавих зехтин на тънка струйка, постепенно, за да не стане на пластове соса. Когато соса стане гъст, добавям сока от лимон, веднага ще видите как соса променя цвета си, става бледо-жълт и по-рядък. Продължаваме още малко да бъркаме. Майонезата е готова.
Обелих цвеклото, рендосах го на едрото ренде, добавих 2 скилидки чесън рендосани на ситното ренде и майонезата. Разбърках и салатата е готова. Сервирах върху канапета от точени кори, отгоре украсих с ядки. Вкусно и здравословно!



ЗЕЛЕНА САЛАТА С ЯДКИ

 
Да е жив и здрав човека измислил да продава готов измит и нарязан микс от зелени салати и различни треви - Господ здраве да му дава :)
Бяхме отишли за зеленчуци за салата с авокадо,но авокадото беше толкова дървено, че се наложи да измисляме друга салата и погледа ни се спря върху щанда с различни пликове със салати.Бяхме във възторг - марули, рукола, моркови, айсберг, бейби спанак какво ли не дори бейби листа от червено цвекло. 
В правенето на тази салата няма нищо сложно, просто бих искала да ви предложа по-специален дресинг за тази салата-много вкусен и подходящ точно за зелените салати.
1 с.л. горчица, 1 с.л. пчелен мед, 2 с.л. лимонов сок, 6 с.л. зехтин, сол, черен пипер, 1 глава червен лук ситно нарязах и по желание може магданоз или копър.
Всичко, без лука и магданоза смесих в дълбока купа, докато стана гъста сместа.Накрая добавих лука и магданоза. разбърках и оставих в хладилника за 1 час, да може да се смесят вкусовете и лука много вкусен става-маринован.
Изсипах салатите от пликовете в дълбока купа за салата, нарязах чери домати, зелен лук и полях със дресинга, разбърках салатата.Накрая щедро поръсих с ядки-слънчогледови, тиквени, шам фъстък, сусам бял и черен.
Задължително си направете тази салата, няма да съжалявате, ще се сетите за мен с добри думи :)

СЬОМГА С ДОМАТИ В ПАРОВАРКА

Тези дни ме посети кулинарната муза и три дни - готвих :), имах нужда да си почина, а нали знаете как почивам-готвейки и измисляйки разни неща в кухнята. Сигурна съм, че всички кулинарни блогърки сме така. Нали са празници :) - печката и фурната са ни като диван и телевизор все сме пред тях, но всеки луд с номера си.
Ето че и тази рибка така се получи - измислена от неща които имах в хладилника, красива и вкусна стана страхотна. Комплимента беше - Руми, не мога вече, но ще си доям, ужасно вкусна е тази риба! Е хайде да ви напиша как я направих.
Купих сьомга филе без кожа. Измих я и я нарязах на средно големи кубчета. В съдинката от пароварката сложих подложка от листа бейби спанак. Подредих парчетата сьомга, а между тях сложих чери доматчета, които срязах на кръст горе за да се овкусят от подправките ( разбира се може и парчета обикновени домати, просто аз имах чери), върху рибата и доматите поръсих с ситно нарязах червен лук и най-накрая поръсих с подправка за риба. Сложих съдинката в пароварката за 30 минути и готово!
Много вкусно и красиво, идеално за диети и здравословно хранене.Разбира се това може да бъде идеално ястие за неочаквани скъпи гости :)

четвъртък, 22 декември 2011 г.

Когато двама готвят...ориз с риба тон :)

Когато двама готвят ... най-вкусното ястие, всеки си има задачи и отговорности.
Моята по-лесна задача беше да сваря ориза, а за най-важната част - овкусяването и сервирането отговаряше главния готвач :)
В малка тенджера сипах 2 чаши вода и я оставих да кипне.Докато завира водата измих 1 чаша ориз. Когато водата завря сипах малко зехтин и добавих подправка за ориз - 1 супена лъжица. Сол не сложих, защото рибата тон си има леко солен вкус и не исках ястието да е солено.Намалих котлона от 6 степен на 2 степен, сложих капак и оставих да си къкри докато не изври водата - В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ ОРИЗА НЕ СЕ БЪРКА ДОКАТО СЕ ГОТВИ!!! След като водата извря, изключих котлона и затрупах тенджерата с одеяло за 10-15 минути. За да може ориза да поеме течността и да стане красиво набъбнал.
След като изпълних своята мисия се оттеглих, оставяйки майстора да направи най-важната част. А тя е...отвори кутийка риба тон в собствен сок, с вилица леко намачка рибата и я смеси с ориза. С въздушни движения разбърка ястието, за да не се смачка красотата и сервира.
За по-ярък ефект беше добавен зеленчуков микс на Bonduelle. Както виждате лесно, вкусно и бързо.Идеално за лека седмична вечеря.

вторник, 20 декември 2011 г.

СЬОМГА СЪС СПАНАК

Вдъхновена от ноемврийския брой на списанието GOODFOOD, реших и аз да пробвам да направя тази красиво изглеждаща сьомга със спанак. А и нали идват празници, трябва да се пробват нови неща за да има с какво да изненадам празнуващите :) Сега ще ви напиша рецептата за тази вкусна, празнична и уникална сьомга.
Купих филе сьомга без кожа около 1 кг., 1 пакет точени кори от най-тънките,1 глава лук, 1 голям морков, 300-400 гр. пресен спанак, шепа ядки - бадем, кашу, лешник и орехи - нарязах ги на средно големи парченца.
Задуших лука и морковите, сипах орехите и накрая добавих добре измития и почистен от жилавите части листа спанак. Когато добавих спанак посолих и за кратко задуших, по-точно просто обърнах за да се смесят зеленчуците.
Подготвих основата - сложих две кори една върху друга, намазах ги с малко зехтин, отгоре сложих парчето сьомга измито и добре подсушено. Сьомгата я сложих в средата на корите, за да мога после да "пакетирам" хубавицата :)  Върху сьомгата "настаних" плънката, но само върху нея.
След това затворих единия край, а после и другия. намазах със зехтин. Отгоре исках да направя за украса буклички и къдрички, да ама не!!!Не можах да го направя, затова просто накъсах парченца от тестото. Напръсках пак съз зехтин и сложих цялата "конструкция" върху лист фолио, за да не загори и залепне в тавата, а и да може по-лесно да се сервира. Така подготвената сьомга сложих във фурната за 30 минути на 200 градуса.

Отстрани не са бомби :), просто претоплям от пълнените картофи, за да стане вечерта убийствено вкусна и калорична :)
Сервирах със салата от спанак, рукола, домати чери и зелен лук, макар че тук нямаше значение с какво ще се сервира - ядеш и плачеш! Дори аз казах-Мама мия, колко е вкусно :), обикновено когато готвя, реагирам по-сдържано и все си намирам кусури, а тук - нямаше нищо за корекции или допълнение. какво да ви кажа - Вкусно, красиво, необикновено сочно и разбира се вълшебно!

понеделник, 19 декември 2011 г.

ПЪЛНЕНИ КАРТОФИ ВЪВ ФОЛИО


  Искам да предложа рецептата за най-любимите ми празнични картофи - Пълнени картофи във фолио. Винаги, когато правя тези картофи се радвам на много благодарности и усмихнати лица :) Обикновено правя тези картофи с месо, но този път реших да предложа нещо по-леко, а и исках да пробвам друга плънка.
За рецептата ми бяха необходими - 4-5 големи картофа, 1 глава лук, 1 голям морков, 100 гр. карфиол, 100 гр. броколи, 2-3 гъбки манатарки (за аромат), 3 яйца твърдо сварени, 50 мл. растителна сметана, сол, черен пипер на вкус.
Задуших лук, моркови, броколи, карфиол, гъби, добавих сол, сипах сметаната и оставих за 1 минутка да се задуши, накрая добавих ситно нарязаните яйца. Плънката е готова.
 Обелих картофите, нарязах ги на две половинки и ги издълбах с нож. Постарах се, да издълбая повече от средата на картофа, защото целта ми е, да събера повече плънка :)
 
 Когато картофите бяха готови и издълбани ги напълних с плънката, сложих повече плънка.
Така напълнения картоф слагам върху парче фолио и завивам от всички страни доста плътно. Подреждам картофите в тавичка, сипвам водичка в тавичката да е висока около 1,5 см. от дъното. Слагам тавичката във фурната на 180-200 градуса за 1, 5 часа. 
Сервирах с много вкусна и полезна салата - листенца от бейби спанак, рукола, домати чери, сол, черен пипер и масло от гроздови семки. Получи се много вкусно и празнично :), даже решихме че колкото и вкусни да са картофите, салата е хиляди пъти по-вкусна :)
Приятен апетит и весели настъпващи празници!!!

понеделник, 5 декември 2011 г.

ПЪЛНЕНА ТИКВА С ПЛОДОВЕ

 Обожавам есента само заради тиквата и дюлите. Иначе като се сетя че след нея идва зима, започвам да се чудя, дали наистина обичам тиква и дюли :) Някой път ще ви предложа печени дюли и тиква, но сега моето предложение ще е - Пълнена тиква със сушени плодове и ядки.
Тиква цигулка, 5 сини сливи, 5 кайсии, 5 смокини, една шепа стафиди, една голяма шепа нарязана тиква, 1 мандарин, 100 гр. ядки - орехови, няколко клонки прясна мента и сок от 3 мандарина.
От тиквата цигулка изрязах долната част. Почистих я от семената и я оставих настрани да е готова когато ми потрябва. Взех сушени плодове- сини сливи, смокини, кайсии, нарязах ги на ситно, добавих стафиди, пресни парченца тиква около една голяма шепа и също толкова парченца дюля, мандарини, орехови ядки, прясна мента и сипах сока от мандарините.
 Напълних тиквата с плънката, сипах и сока. Така подготвената тиква покрих с парче фолио, но да са покрити и страните на тиквата.В тавичка за печене сложих парче хартия за печене и отгоре сложих тиквата. Направих това, за да не залепне дъното на тиквата и да не се развали цялата тиквена изненада.
 Сложих  във фурната на 150 градуса за 6 часа. Правих я заедно с Боба в гърне. Иначе мисля, че за 2 часа на 200 градуса ще е готова.
Може да се сервира със бита сметана или сладолед. Става много вкусно и празнично.

БОБ С ГЪБИ В ГЪРНЕ


 Днес искам да представя на вашето внимание постен боб с гъби манатарки в гърне. Много вкусно предложение, няма да повярвате, колко вкусен може да бъде боба с гъби. Аз вече знам със сигурност, че ще повтарям тази рецепта и няма да е само веднъж. Вкусно, полезно и минимум усилия.
Миналата седмица си говорихме с един приятел колко е полезно да се яде боб. Съгласих се, но не бях във възторг, понеже не обичам боб по принцип и ако готвя някога боб, то е за някой който го обича и може да го оцени. Но изведнъж така ми се дояде, че веднага накиснах малко, само че при мен е както при Мечо Пух, колкото повече, толкова повече. Когато сутринта сложих да го варя се изплаших като видях количеството като за целия китайски народ :)
Е, хайде да пиша рецептата, че се отдалечих от темата за боба  :)
3 чаши боб, 1 голяма глава лук, 4 моркова, 300 гр. гъби манатарки ( моите са замразени тук), 3 с.л. доматено пюре, 1 с.л. червен пипер, 1 с.л. джоджен, 1 ч.л. чубрица, сол на вкус и половин връзка магданоз.
Накиснах боб различни сортове-бял, смилянски, червен, шарен, огромен шарен и нахут. Оставих за 12 часа. Преди да го сложа да се вари измих боба и го сложих да заври. Като завря, смених водата. Тази процедура я повторих 3 пъти-благодарение на това, боба не е музикален :) Когато и третия път смених водата, намалих котлона и варих боба 1 час. През това време подготвих зеленчуците и гъбите. Задуших леко лук, моркови и гъби, добавих доматено пюре, сол, червен пипер, чубрица и джоджен. Разбърках и сипах вряла вода. Оставих за 10 минутки да покъкри и пресипах всичко в гърнето. Долях още вряла вода, за да покрие боба и да е 2 пръста над него. Понеже водата ще се изпари докато се готви във фурната, а аз не искам да се получи сух боб. Затворих гърнето с фолио и го сложих на 150 градуса във фурната за цяла нощ. За 8-10 часа. не с епритеснявайте, не е много като време.Боба става много вкусен и един такъв мек и попил всички аромати и вкусове.
 Най-голямо впечатление ми направи аромата на гъбите, цяла нощ усещах аромата им :) Заспивах като в салон за ароматерапия :) Който е казал че манатарката е най-вкусната гъба, той е прав, вече и аз съм на това мнение, наистина няма по-вкусна гъба и по-ароматна също !
А на другия ден за обяд извадих гърнето от фурната и сервирах като наръсих обилно с магданоз. 
Приятен апетит за всички мои любители на бобовите деликатеси :)