Всичко за мен

Моята снимка
Terni, Italy
Просто една щастлива жена!!!

неделя, 30 октомври 2011 г.

КУС КУС С БРОКОЛИ И КАРФИОЛ


Не знам кога ще стигна до Мароко, но мароканския кус-кус е чест почетен гост на моята трапеза. Вкусно, полезно и разбира се бързо.
Задушавам броколи и карфиол в зехтин. След малко добавям кус-куса, задушавам и него за малко, посолявам и сипвам вряла вода. Намалявам котлона и готвя около 10 минутки. Накрая изключвам котлона и оставям за 20-30 минутки тенджерката затрупана с одеяло.
Преди да сервирам разбърках кус-куса за да стане по-рохкав (надявам се че съм употребила правилната дума :) Отгоре сипах малко зехтин и сипах нигела. Уникално лесно и вкусно!

МАРЦИПАНОВИ БОНБОНИ. МАРЦИПАНОВО ВЪЛШЕБСТВО







Всеки един от нас в живота има тежки и натоварени дни.След един такъв с нетърпение бързах да се прибера вкъщи за да направя нещо интересно и повдигащо духа.И понеже на другия ден имах среща с един приятел, който обожава моите трюфели, реших да спретна за него няколко бройки. И както винаги ( никога не успявам да направя само това което замислям )освен трюфели, неусетно забърках и марципан, а какво щях да го правя един Господ знае, но постепенно се появиха цели лешници и вече разтопявах глазура.  
От доста време исках да направя бонбонките "Моцарт", все си представях че е много сложно и надали ще се справя. Най-странното че имах готови изпечени белени бадеми, но ми липсваше смелост да запретна ръкави. И ето че дойде момента:
За целта ми бяха необходими 250 гр.печени белени бадеми, 120 гр. пудра захар, 2 с.л. ликьор амарето.
В кухненския робот сложих бадемите и ги смлях на фин прашец. Към бадемовото брашно добавих пудрата и ликьора.Пак разбърках сместа. Извадих образувалата се топка от чашата на робота и омесих с ръце получената смес. При необходимост е необходимо да се добави или малко от бадемовото брашно или от ликьора. Също така е важно да не се меси прекалено дълго марципана,защото от маслото на бадемите може да се получи много мазна смес. При желание марципана може да се оцвети, аз добавих малко жълт оцветител.
Сега самия процес на бонбоноправенето :)
Едно парче марципан правя на топка, след това я сплесквам и в средата слагам цял лешник, събирам страните и пак правя топка.Оставям топките така за 1 час на студено, за да се стегнат преди да ги потопя в глазура. Също така направих и "марципанови клечки". Накрая потопих бонбоните в глазурата и ги оставих за една нощ да стегнат, а сутринта ги настаних в удобни и празнични цветни кошнички и Voila както казват французите.
Глазурата я правих по следния начин - 150 гр. черен шоколад, 2 с.л. течна сметана и 20 гр масло със стайна температура. разтопих шоколада на водна баня, накрая добавих сметаната и маслото. Потопих марципновите бонбони в глазурата и ги слагах върху хартия за печене.
Станаха много вкусни и красиви.С кафето станаха първи дружки при мен :)
  А това са трюфелите "Орео" за моя приятел!

четвъртък, 27 октомври 2011 г.

ХАМИН


ПРОСТО ЕДНА ЩАСТЛИВА ЖЕНА.
Аз съм... Просто една щастлива жена !!! С прекрасно и добро семейство, истински приятели и много близки хора около себе си! Всичко в този живот може и ме кара да бъда щастлива и усмихната! Ценя всеки миг от живота си, защото е прекрасен и има много да се прави за да остане такъв и за нашите деца! Радвам се на всяка сутрин, когато се събуждам от палавите слънчеви лъчи, които светят в очите ми, на всяка усмивка, която виждам и предизвиквам в хората, на малките неща които виждам около себе си, но най-голямата ми радост и страст е – готвенето. Тo е част от моят живот и чрез него успявам да нося радост и изкушение на близките си хора. Само то може да ме накара да се усмихна, да забравя умората и всичко лошо, което се случва в забързаното ми ежедневие. Получам огромно удоволствие от това, да виждам как близките ми хора се усмихват и с пълна уста казват – Мммммм... Руми благодаря ти, беше много вкусно-ти си най-добрата!!! След такива думи ми се иска да готвя и експериментирам все повече и с по-интересни неща. Както и в случая идвам на гости при my candy kitchen с много интересна, вкусна и не много позната тема според мен – Кухнята на Израел.
Дълго мислех какво да приготвя и ето че сега ще ви представя следното меню:
1.      Салата От цялото си сърце ” 
2.      Разядка  Хумусна идилия”
 3.      Основно ястие Хамин”
4.      Десерт Ябълкова магия”

Салата От цялото си сърце
 В магазина за плодове и зеленчуци до нас намерих страхотни марулки и реших че ще правя зелена салата. За това ми бяха необходими къдрава зелена и червена салати, рукола, репички, домати чери, зелен лук, зрънца нар и дресинг-зехтин, мед, лимон и сол.
Накъсваме салатките на парченца, почистваме руколата от дръжките, добавяме лук, репички и доматките чери. Поливаме отгоре с дресинга и разбъркваме. Поръсваме отгоре с нар и сервираме.

 Разядка - Хумусна идилия
 Хумус, това е разядка без която арабите и евреите рядко сядат на маса.
100 гр. сух нахут, 100 гр. тхина (сусамов тахан - продават го по щандовете за диетични и диабетични храни в едни бурканчета), 3 с.л. зехтин, сок от 1 лимон, 2 скилидки чесън, 50 мл. студена вода, сол на вкус, червен пипер, нар, зелен лук и 2-3 с.л. зехтин за украса.
За целта сваряваме нахута по следния начин - накисваме го за една нощ в студена вода, като добавяме и 1 чаена лъжичка сода за да се свари по-бързо. На другия ден го варим в няколко води, като е готов взимаме сварения нахут, няколко целички нахута отделяме за украса, а към другия      добавяме тхина, зехтин, чесън и постепенно студена вода, количеството й зависи от това, дали е достатъчно кремообразен хумуса. Затова по малко слагаме и се ориентираме според желаната консистенция. Слагаме всичко в блендера и смиламе докато стане като кремче.Добавяме сол на вкус и изсипваме в дълбочка, разлята чиния, правим с лъжицата вътре като кратерче на вулкан, слагаме целичките зрънца нахут, сипваме зехтина, поръсваме с червен пипер. Допълнително украсяваме с нар и ситно нарязан зелен лук. Може да се яде с пита, която е много разпространена и любима в Израел, лаваш, зеленчуци - чушки, краставички, моркови, домати, репички, крекери...Късаш си едно парченце от питата, събираш го между пръсчетата загребваш от хумуса и право в устата...много е вкусно!!! Остава само да си направите и ароматен чай с мента и кедрови ядки!Приятен апетит и успех!

Основно ястие Хамин”
Преди да започна да пиша рецептата бих искала да напиша малко повечко за това ястие.
 
Това е ястие, което се яде в съботната сутрин на шабат който започва от петък със залез на слънцето и свършва(завършва) в събота с изгряването на първата звезда. Никой не знае колко точно видове хамин съществуват, защото всяка домакиня го готви според вкуса на семейството си и наличието на продукти в къщи. Ястието е от серията – Готвя това, което имам вкъщи. Моят хамин ще е с няколко вида боб- купих бял, шарен, червен, ситен, едър, нахут, също така картофи, заленчуци и пилешко месо. Понеже в събота не е разрешено да се пуска фурна и котлон е измислено това ястие, което се готви от петък вечер до събота сутрин на ниска температура във фурната около 14-16 часа. И понеже се приготвя в глинен съд остава топло много време, а това означава, че може да му се радваме и за обяд и за вечеря. Вкуса на това ястие е много интересно, защото вкусовете се смесват и се получава невероятно усещане когато ядеш. Много съм слушала за това, колко е вълшебно вкусно и невероятно, та ето сега вече и аз го сготвих. И със спокойна душа и съвест мога да го хваля и описвам как се приготвя.
Първо ще напиша какво ще е необходимо за хамина.
Продукти: 400 гр. боб, 100 гр. нахут, 4 бр. пилешко горно бутче, 2 големи моркова, 1 голяма глава лук, 4 средни картофа, сол, червен пипер и дафинов лист. Могат да се използват и други подправки на вкус. За приготвянето на хамина накиснах по една голяма шепа от всички видове боб плюс 1 шепа нахут сутринта в петък и със спокойна душа заминах на работа. Вечерта като се прибрах заварих пълна тенджера с невероятно красив боб.
Сложих пилешкото месо да заври и го варих около 30 минути. Извадих месото и прецедих бульона. Нарязах на средно ситно лука и на полумесеци едро морковите. В дълбок съд с дебели стени сипах олио и сложих 4-5 големи необелени скилидки чесън за да ароматизират олиото, а след това и цялото ястие, задуших лука и морковите, добавих боба, след това месото, картофите, посолих и поръсих с червен пипер, добавих и няколко листенца дафинов лист. Накрая сипах бульона и като завря всичко оставих да поври така за 30-40 минути.
През това време си подготвих гюведжето за хамина. Най-напред извадих месото и картофите в едно плато, защото тях ги сложих най-отгоре. Пресипах боба и зеленчуците в гюведжето, наредих месото и картофите отгоре, сипах от соса в който варих заготовката за хамина.
Преди да изпратя хамина във фурната му сложих шапчица от тесто : 2 с.л. зехтин, 50 мл. студена вода и брашно колкото поеме. Омесих и разточих, покрих отгоре гюведжето с прекрасната шапка, засукано го защипах отсрани.
 Така подготвено гюведжето сложих в студената фурна на температура 100 градуса за цяла нощ, по-точно за 14 часа.
Нужно ли е да ви казвам че цяла нощ така се притеснявах,ама така е притеснявах, че спах като къпана, все едно не съм слагала нищо във фурната, а сутринта отварям очи и си мисля:
1.      Дано не съм подпалила целия блок
2.      Дано да се е сготвило това чудо
3.       Дано ми хареса на мен, защото ако на мен не ми хареса, край пропада съботния шабат
Та искам да ви кажа, не само че нищо не съм подпалила, ами като видях каква красота съм направила половин час снимах, та така, та иначе. Абе лудостта при мен няма почивен ден, особено когато виждам и усещам вкуса и красотата на това което правя.
 Сервирах с много притеснение за вкуса на ястието, понеже се дегустираше от човек, който знае вкуса на хамина. Но колко радост имаше когато той каза МММММММ точно това е хамин, невероятно вкусно е Румка!!! И после се започна ядене на корем, салатка, хамин, хумус с хлебчета, облизване на пръсти, усмивки!
Получи се вкусно и най-хубавото – лесно. Предполагам, че следващия път ще го направя с нещо друго, например с ориз, кисело зеле и пилешко или телешко.
 
Десерт Ябълкова магия”
 

За десерт ще ви предложа пак нещо, което много се прави в Израел. Печени ябълки на фурна.Моите ще са малко по-различни от обикновените печени ябълки, понеже ще ги напълня с мариновани сухи плодове и орехи в ябълков сок! И не си мислете че е нещо много сериозно с тази дума-мариновани, просто на тази невероятна рецепта не й отива думата – накиснати .
За десерта ще са необходими 6-7 средно големи ябълки, по 2 с.л. с връх сухи плодове, използвах –червени боровинки, каисии, стафиди, ананас, манго, сини сливи и орехи, 100 мл. ябълков сок.
Ситните парченца плодове и орехи полях с ябълковия сок и оставих за 1 час да поемат и да станат сочни и пухкави.
На ябълките им отрязах шапките, с малка лъжичка издълбах семенцата и малко от страните, за да има място за плодовете. 
 
Напълних ябълките със плодовете, сложих отгоре шапките, сипах малко от сока в тавата където пекох ябълките и сложих във фурната на 180 градуса за 40 минути. 
 Преди да сервирам украсих чинията със малиново сладко и с плодовете от плънката, които бях сложила предвидливо да се пекат в тавичката. Върху цялата тази магия поръсих и малко канела и почти умрях от кеф...уникално вкусно и ароматно красиво!!!

ШАБАТ ШАЛОМ!!!
Сигурна съм, че всеки ще намери нещо интересно и вкусно в тези няколко рецепти. Гответе, експериментирайте, радвайте близките си хора, предизвиквайте усмивки на лицата им и благодарност в душите им.
Всичко се връща, затова носете радост и тя ще ви се върне !!!

вторник, 25 октомври 2011 г.

ВИХРЕНЕ С ТИГАН В РЪКА

Женская логика
Знаю я один простенький салатик с ветчиной. А тут, как раз, ветчина осталась  никто не ест. Дай, думаю, сделаю для разнообразия. В салатик идут ананасы. Открыла банку, вынула фрукт  остался сок. Пить не хочется, выливать жалко. Знаю я один кексик, в него сок по рецепту кладутананасовый или апельсиновый. Закрутила кексик, в него почему-то из яиц
только желтки. Белки остались. Выбросить жалко, хранить  всё равно в конце концов выброшу. Подумала  можно безе сделать. Ничего сложного. В безе лимонную кожуру натерла. Остался лысый лимон. Если его тут же неупотребить, засохнет! Ну, лимон это просто. Соус отличный получается для салата. В салат нарезала пол-луковицы. Только большие луковицы в доме! Осталась половина  ну что с ней делать? Решила томатную подливу для спагетти пожарить, больше жарить с луком было нечего. Открыла банку томатной пасты, употребила половину. А вторую половину куда? Забуду ведь вхолодильнике, а она без консервантов пропадёт. Решила сварить борщ. Для борща не нашлось капусты. Пришлось поехать в магазин. В магазине купила капусту, морковку, селёдку, сосиски, колбасу, салфетки, стиральный порошок,
скатерть (по скидке), тапочки (тоже по скидке) и прокладок  три пачки на всякий случай. По дороге из магазина заехала в банк  вложила чек, потом рядом в фотоателье забрала фотографии, забрала брюки из починки, купила вбулочной булочки мужу на завтрак. Еле дотащила всё это от машины до лифта. Сварила борщ, уже не  заметила, осталось ли что-то. Упала на диван, спина не разгибается, ног не чувствую, руки отваливаются… Думаю, вот ДУРА,БЛЯ!!!!! Надо было вылить на х** этот ананасовый сок.
 

понеделник, 24 октомври 2011 г.

БОБЕНА ЧОРБА С ГЪБИ МАНАТАРКИ

 
И нали съм на вълна - вкусно и полезно, а и ако може и да е диетично, направих зеленчукова бобена чорба с гъби манатарки.
Накиснах предната вечер боб и на сутринта го сложих да се свари. Когато се свари задуших много лук, моркови, добавих едно бурканче със консервирани зеленчуци -домат, бамя, патладжан, чушка. Накрая добавих сварения боб, накиснатите във вряла вода манатарки и подправките - джоджен, сол и червен пипер. След малко сипах вряла вода и оставих да се вари докато се сготви. Стана много вкусна чорба, отдавна не съм готвила боб, оказва се че е вкусен :)

неделя, 23 октомври 2011 г.

КАНЕЛЕНО ИЗКУШЕНИЕ

 
Направих турско кафе, украсих със сметана и канела. Уникален аромат и вкус.Хайде на кафе мили мои :)

ЗАКУСКА ЗА ШАМПИОНИ

 
Задуших гъби, зелен лук, карфиол, броколи.Посолих и естествено добавих прясно смлян черен пипер, разбих едно яйце и направих бъркани яйца. Отстрани накъсах треволяци :) и нарязах репички, малко зехтин и сол и готово. Прекрасна закуска за истински есенна сутрин :)

събота, 22 октомври 2011 г.

ОМЛЕТ

 
 
След като снощи правих салата "Рыба в шубе" и ми остана едно варено малко цвекло днес се чудих какво да го правя.Мислех да го направя на салатка с малко зехтин и слънчогледови ядки, но нещо не ми се искаше.И докато мислех за супа, салата или сандвич, вече знаех каква ще е закуската за днес :) - Омлет, ама не просто омлет, ами с варено цвекло, магданоз и прясно смлян черен пипер (не знам как за вас мили мои,но аз напоследък обожавам вкуса на тази подправка).
Разбих 3 яйца и  ги сипах в добре загрял тиган.Рендосаното цвекло го сипах върху едната половина на омлета и поръсих с магданоз, сол и прясно смлян черен пипер. Когато омлета стана готов, обърнах половинката без цвекло върху тази с цвекло.Сервирах с много любов, усмивки и разбира се кафе!!!
Приятен апетит мили мои и нека деня да е прекрасен!

събота, 15 октомври 2011 г.

ФИЛЕ ПАНГАСИУС ВЪВ ФОЛИО

 
 
 
 
 
Нежност и вкус...това са първите думи които ми идват на акъла когато описвам на някой това чудо!
Филе пангасиус ( да, знам, мазно е филето, но на пароварка става много нежно и не е мазно) сложих върху парче фолио, поръсих със сол и прясно смлян черен пипер. Отгоре сложих накъсани листа пресен босилек и няколко капки чили сос,ама с парченца люти чушки. 
Захлупих едната половина филе с другата и завих във фолиото.Получи се плътно пликче! Сложих пликчето във пароварката и я пуснах за 40 минути. Невероятно вкусно и еффектно! Не е нужно да казвам че ми идваше да се обадя на всичките ми приятелки за да споделя радостта си,ама беше късно :) Сервирах със малко чили сос и майонеза (знам звучи странно, но нямах друг сос :) следващия път ще измисля нещо интересно за сосче)

РИБНО ФИЛЕ В ПАРОВАРКА

 
 
 
 
 
Напоследък рибата е доминираща в моето меню вкъщи.Може би защото досега не съм й отделяла нужното внимание, затова сега наваксвам с пълна пара и на пара :))))).
Първо подготвих съдинката от пароварката: сложих любимата си лодчица от фолио вътре и тогава запретнах ръкави за рибката :) Филе пангасиус посолих и поръсих със прясно смлян черен пипер, разрязах на ленти по-точно на две части по дължина. Една тиквичка нарязах с белачката на лентички. Върху кухненска дъска наредих лентичките от тиквичката ,отгоре сложих филето и пак ленти от тиквичка. Завих филето от единия край към другия на розичка. Боднах клечки за зъби за да не се разпадне "розичката". Сложих розичката върху лодчицата от фолио и сложих в пароварката за 40 минути.За по-красиво сложих малко чили сос в средата.
Сервирах като поръсих "розичката" със сусам, нигела и малко сумак по края на чинията.Копърче разбира се, приятелче е той на рибката :) Хайде мили мои, много е вкусно и красиво!!!

ЯБЪЛКОВ КОМПОТ С КАНЕЛА



Само ако знаете как обичам ябълки,ах как обичам ябълки...събрах в нас почти една касетка и не спирам да купувам :) лудостта си има диагноза-забравям че имам същите и всеки път в магазина за плодове ми се струва че днешните ябълки много вкусно изглеждат и хоп пак се влача с 2 килограма вкъщи. Та да ви кажа как се получи този компот. Стоя си аз и решавам ще ям ябълки днес, нали съм на диета :) почнах да режа ябълки на парчета за по-лесно поглъщане, в следващия момент вече имах завираща тенджера с вода върху котлона, добавих захарче малко,след това изпратих една пръчица канела за компания на захарта и като завря всичко това добавих ябълките. Аромата беше велик, невероятен,неописуем!!!Струва си да го сварите този компот и след това като го пих горещ умирах от кеф, че навън е толко студено,а аз съм вкъщи и ми е уютно и хубавко!