Всичко за мен

Моята снимка
Terni, Italy
Просто една щастлива жена!!!

вторник, 26 юли 2011 г.

ОРИЗ СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ

 
 
Чудех се какво да готвя, отворих хладилника и какво да видя там...2 моркова, 1 лук ,половин кутийка грах...ще бъде ризoто си казах и запретнах ръкави :)
В чугуна сипах олио и сложих 4 измити, необелени скилидки чесън да дадат от аромата си преди да сложа другите неща.Нарязах лука и морковите на ситни кубчета. Добавих ги към чесъна да се задушават заедно.След това добавих граха, добре измития ориз, сол и няколко листчета дафинов лист. Задушавах докато ориза стане прозрачен и го залях с вряла вода. Намалих котлона на 6 ( котлона ми е с 9 нива) и оставих го да си къкри за 20 минути. След като изключих котлона, затрупах ориза с одеялце и оставих за 30 минути, но може и повече. Ориза стана превъзходен и като цвят и като вкусо-аромат! Сервира се като гарнитура или като основно ястие.Много е вкусно и засища всичките ни сетива :)

понеделник, 25 юли 2011 г.

ИНТЕРЕСНИ И ВКУСНИ ИДЕИ ЗА СЛАДКИ

 
 
 
‎200гр. краве масло,
200гр. заквасена сметана,
150гр. захар,
1 пакетче бакпулвер,
4 с.л. ледена вода,
брашно - колкото поеме
Разбърквам сметаната и маслото, добавям захарта, водата, бакпулвера и брашното.
Омесвам хубаво, меко тесто.Слагам тестото в пликче и го оставям в хладилника за 2 часа.
След два часа вадя тестото и оформям като саламче, после с ножа режа филийки и ги оформям на кръгчета. Поръсвам кръгчетата с различни захарни украси - пръчици, топчици, бонбонки - бонибон...Слагам да пека на 200 градуса за 10 минутки.Важно е да не ги препечем, за да не станат твърди, а да са хрупкави и нежни.
Накрая подреждам сладките в голямо плато, една част от сладките украсявам със сладкарски флумастер с разноцветна глазура и готово за сервиране.

СЛАДКИ С ЛАВАНДУЛА

 
‎200гр. краве масло,
200гр. заквасена сметана,
150гр. захар,
1 пакетче бакпулвер,
4 с.л. ледена вода,
брашно - колкото поеме
Разбърквам сметаната и маслото, добавям захарта, водата, бакпулвера и брашното.
Омесвам хубаво, меко тесто. Едната половина отделям и я поръсвам с лавандула,но не много. Другата половина ще я ползвам за други сладки :) Когато омеся тестото слагам и двете топчици в отделни пликчета и ги оставям в хладилника за 2 часа.
След два часа вадя тестото и оформям като саламче, после с ножа режа филийки и ги оформям на кръгчета.Отгоре поръсвам с лавандула, леко притискам и слагам да пека на 200 градуса за 10 минутки.Важно е да не ги препечем, за да не станат твърди, а да са хрупкави и нежни.
Правих и охльовчета, разточих кора после много стегнато навих на руло, а след това нарязах на филийки и готово.
Знаете ли, вкуса на тези сладки никак не е от тези, на които сме свикнали - маслено-сметаново ванилен!!! Вкуса е много интересен, имам чувството че ако някой път отида във Франция и попадна в някое провинциално селце, там ще има точно такива сладки и ще ги сервират с едно много специално сладко, което ще ви предложа след няколко дни :) може би :)

 
Забравих да напиша, че към тестото слагам 1 ч.л. суха лавандула, а за поръсване около 5-6 цвята лавандула, не прекалявайте, важно е да се усеща лек аромат и вкус от лавандулата, иначе ще е много силен аромата и ще се изгуби вкуса на прованса :) Ще кажете - Ех тази Руми, само ни накара да си изхабим продуктите, а можехме да направим готинки сладки с бонбонки или орехи :) Приятно сладколавандулоправене мили мои !!!

сряда, 20 юли 2011 г.

СЛАДКО ОТ КАСИС

ВКУСНО-ЛЕТЕН И ОХЛАЖДАЩ ;) СЛАДОЛЕЕЕЕЕЕД

 
Бих искала да ви предложа много вкусен и супер лесен сладолед за тези горещи дни.
1 кутийка кондензирано мляко (сгущенка), 400 мл.сладкарска сметана, 200 мл. фреш портокал,50 мл. качествен коняк (може и водка), 200 - 300 гр малинки.
В дълбок съд сипваме кондензираното мляко и сметаната, започваме да бъркаме с миксера първо на средна скорост, а след това на висока,добавяме малинките, също с миксера ги разбъркваме и последно- фреша и коняка.
Изсипваме сладоледа в кутия и слагаме във фризера.След 2 часа разбъркваме с лъжица и отново връщаме във фризера. Да ви кажа честно мислех че по-бързо ще замръзне, но се наложи да чакам почти 5 часа, но пък за сметна на това се получи страхотен сладолед. Имах и гости в нас бяха във въсторг, а за мен да не говорим имах чувството че съм успял Алхимик получил злато от вода :)

ПАМПУШКИ ЗА БОРШ

 
 
 
3 яйца, 100 мл. мляко и 200 мл. вода, 1 с.л. с връх захар,50 мл. зехтин,800 гр. брашно, 2 пакетчета мая - (22 гр.), щипка сол и куркума - около 1 к.л.
В съдинка сипваме топли млякото и водата, към тях добавяме захарта, 3 с.л. брашно и маята - разбъркваме и слагаме на топло да увеличи обема си двойно. След около 30 минути започваме да месим.В дълбоко легенче сипваме около 50мл. зехтин - използвам гръцки, студено пресован - има божествен аромат и консистенция. Към него добавям 3 яйца - белтъка на едното го оставям за после - намазвам пампушките преди да ги сложа във фурната.
Разбъркваме зехтина и яйцата и добавяме към сместта с маята.Постепенно добавяме солта, куркумата и останалото брашно.Месим добре и си топим ръцете в зехтин.Когато тестото стане меко и послушно, го оставяме да си почине за 1,30 часа.Ах,като видите какво е хубаво тестото - красиво, жълто, ароматно с огромна шапка ще ви е по-интересно да ги правите.
Започваме да правим пампушките - делим тестото на 16 топчета.Пак си топим ръцете със зехтин и оформяме пампушките.Редим ги в намазнена тава и оставяме за 15-20 мин. да порастнат :) Намазваме ги с белтъка и ги слагаме във фурната на 180 градуса за 25 минути.
Докато се пекат, правим ароматната смес за намазване : взимаме 6-7 скилидки чесън и го пресоваме, добавяме една връзка магданоз и 50 мл. зехтин - от готския :), разбъркваме и мачкаме за да се смесят вкусовете и ароматите.
Ето че пампушките са готови - вадим от фурната и ги намазваме със сместта. Сервираме със супа, борш, курбан, а за шкембето ще е трепач :)))))
А сега ...мама мия - ОПАСНО ВКУСНИ!!!

ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ С ОРИЗ, ЗЕЛЕНЧУЦИ И МЕСО

Чудех се какво да правя за обядо-вечеря и ето - пълнени чушки по рецепта на милата ми маминка, винаги така ги правеше лятото.Дори и тиквички слагаше.
10 прави пресни чушки, 1 голям картоф, 1 голям морков, 1 голям лук, 500 гр. телешка кайма, 300 гр. ориз.
Нарязах на ситни кубчета - лука, морковите и пресния картоф.Сложих да задушавам лука, морковите,картофа, каймата и накрая измития ориз.Посолих и добавих - чубрица за аромат.
Когато ориза стана прозрачен сипах 500 мл. гореща вода оставих за 5 минутки да ври.Захлупих с капак и спрях котлона, оставих така за половин час. След това напълних чушките и ги наредих в тавичка.Сипах малко вода и сложих тавичката във фурната на 200 гр за 30-40 минути.
Сервирам с много вкусен сос - 1 заквасена сметана, 1 кисело мляко, една връзка копър и чесън според вкуса - всичко се разбърква и готово.Според моите наблюдения зеленчуците помагат ориза не стои така "сбит", а да е по-рохкав и ориза получава аромат от зеленчуците. Приятен апетит мили мои :)!!!
Задължително да си направите тези чушки :)

четвъртък, 14 юли 2011 г.

ПЕЧЕНИ ЧУШКИ С ДОМАТЕН СОС













 












 












Взимам хубави чушки, измивам ги и ги подсушавам. В голяма тава постилам хартия за печене и намазвам я с олио.Слагам чушките и ги намазвам леко с олио.Слагам ги във фурната на 200 градуса и ги пека.Като видя че отгоре чушките са изпечени, обръщам ги и ги доопичам.След това ги слагам в тенджера и слагам капак за да изтинат и да се задушат, така по-лесно ще се белят.
Рецептата за доматения сос е елементарно лесна и невероятно вкусна.
Нарязвам на ситно стар лук някъде 4-5 глави и килограм домати.В дълбок тиган сипвам олио и започвам да задушавам лука и доматите.Задушавам докато соса се сгъсти. Накрая добавям сол, чубрица и щипка захар. Готово засервиране. Много вкусно става. При желание може дасе добави и чесън, но накрая, не е нужно да ври.Приятен апетит и прохладни вечери :) че навън е ад и мор!!!

сряда, 13 юли 2011 г.

ПОДПРАВКИТЕ В МОЯ ДОМ

 
 
 
Това са скромните ми запаси с подправки, всичко е много ароматно и купувайки всяка от тези подправки си представях какво ще готвя и колко вкусно ще бъде :) сега остава да се заема с тяхното използване :)

САЛАТА ВИНЕГРЕТ

 
 
 
 
3 средни "главички" цвекло, 4 големи картофа, 5 големи моркова, 1 голям червен лук, но може и обикновен бял стар лук, 8-10 средни кисели или мариновани краставички, 1 кутия консервиран грах, сол на вкус и около 50 мл. олио или зехтин - не се плашете че е в такова количество, зеленчуците попиват и салатата стои сочна, иначе ще е суха.
Сваряваме зеленчуците и след като ги охладим ги обелваме и нарязваме на ситно. Посоляваме и сипваме олио или зехтин. Разбъркваме добре салатата и я оставяме в хладилника за 1 час преди сервиране. Целта е да се смесят вкусовете на зеленчуците и разбира се всичко да предобие този наситен червен цвят. Сервира се с весела компания и добре охладени питиета !!!
Също така бих искала да добавя, че понякога същата салата я правя и по друг начин, по-точно на мястото на краставичките слагам кисело зеле, от салатата която правя всяка година за зимнина в едни огромни буркани с нар и ябълки и дюли.

УКРАИНСКИ БОРШ

Около 1 кг.телешко месо с кост, 2 средни "главички" червено цвекло, 2 големи моркова, 2 големи картофа, 1 голяма глава лук, зеле половинка от малка зелка (или както е в този случай - кисело зеле от буркан), лимон,сол, олио.
Измивам месото и го слагам в студена вода.Добавям дафинов лист и черен пипер на зърна.Поставям тенджерата на котлона и оставям да се свари наситен бульон.Задължително отпенвам месото.Ако сме изпуснали момента за отпенване, нали знаете как да оправим нещата- с една чаша ледено студена вода, която се сипва в бульона :) бульона пак завира и пяната излиза отгоре.В този момент е важно пак да не се замотаем по трасето :)
Когато месото започне да се отделя от костта, вадя месото и го нарязвам на парчета.Връщам всичко в тенджерата и оставям да продължава да се вари, а през това време обелвам зеленчуците и ги нарязвам на ивички-тънки и дълги.Аз имам и ренде за зеленчуци :) едно такова дървено подобно на бьорнер, та с него много добре се рендосват морковите и цвеклото.
В дълбок тиган сипвам олио и започвам да задушавам -лука, картофите, морковите, цвеклото и накрая зелето (ако е кисело направо така го слагам, ако е прясно-тогава го нарязвам на не много тънки ивички, посолявам, изтисквам сока на един лимон и разбърквам, леко намачквам).Правя това с лимона, за да може като добавим зелето към зеленчуците в тигана цвеклото да не изгуби от цвета си и борша да остане наситено бордо, иначе става червен борш все едно сме сложили млян червен пипер.
Като задуша зеленчуците ги добавям към бульона и оставям борша да се довари,около 30-40 минути.Накрая нарязвам една връзка магданоз и копър и ВУАЛЯ БОРЩ ГОТОВ !!!
Сервира се със заквасена сметана или може и готварска.Вкусно е, задължително опитайте за да усетите вкуса на червеното цвекло, няма нищо общо с който и дае зеленчук.
ПРИЯТЕН АПЕТИТ!!!

понеделник, 4 юли 2011 г.

МАРИНОВАНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ-ВЪРХОВНИ

1 тиквичка, 3 средни моркова, 2 глави лук, 1 червена и 1 зелена чушки, 1 глава лилаво зеле, сол, соев сос,зехтин, балсамов оцет, мед, вряща вода ( дано да е правилно :)
На рендето Бьорнер рендосваме - тиквичката, морковите.Лука го режем на полумесяц, чушките на полумесяц и зелето на ивички. Сипваме зехтина в дълбок тиган да се затопли и сипваме лука, след него морковите,тиквичките, чушките и зелето да се задушат малко, около 15 минути.Докато зеленчуците се задушават правим маринатата:в 2 литра вряла вода сипваме 100 гр. мед, 2 с.л. сол, 100 мл. соев сос, 50 мл. оцет балсамико. Разбъркваме и сипаме върху зеленчуците. Оставяме зеленчуците в тигана, само отгоре слагаме чиния и тежест за да може да се мариноват зеленчуците. Като истинат се слагат на студено. На другия ден може да се консумират, но според моите наблюдения с всеки изминал ден зеленчуците стават все по-вкусни!!!Опитайте и ще видите :)

Имам само една забележка - следващия път ще нарежа зеленчуците по-едро, за да могат да се боцкат по-лесно :) иначе без забелЕжки!!!

САЛАТА " ЛЯТО "

Огромен розов домат нарязвам на парченца, ама нали се сещате как го режа - без дъска над чинията, за да се стича сока в чинията.По същия начин една глава червен лук и половин връзка магданоз. Подправям със сол, зехтин и оцет балсамико. Разбърквам салатата и сервирам с парченца начупен хляб :) хапваш домати и топиш от сока и лука...по селски с една дума. Единственната опасност на тази салата- уникално вкусен сок и има опасност един хляб да изчезне за едно ядене :)

СОС ЗА РИБА И ЗЕЛЕНЧУЦИ

 
200 гр. извара, 1 голяма глава лук, 100 гр. майонеза, 4 кисели краставички, 2 супени лъжици каперси, 1 връзка копър.
В дълбок съд сипваме-всички ингридиенти без каперсите. Пасираме сместта с пасатор или блендер.Изсипваме соса в чиния и добавяме каперсите. Соса е готов.Сервира се с риба или зеленчуци.Много в вкусен.Приятен апетит :)!

СЛАДКИ " РОЗИЧКИ "

 
 
 
 
Много лесни сладки за правене.
500 гр. извара, 150 гр. краве масло, 100 гр. захар, 200 гр. пудра захар за овалване, 1 яйце. Брашно колкото поеме за меко тесто.
От изварата, маслото, яйцето и брашното правим меко тесто, но да не залепва по масата като се точи.
Оставяме го за 30 мин в хладилника. От тестото точим кора, с чашата изрязваме кръгчета, след това едната страна на кръгчето топим в захар, при мен е кафява захар, но няма проблем да е бяла. Сгъваме кръгчето наполовина и после събираме крайчетата за да се получи бутон на роза. Печен на 200 градуса за 15 минути. Вадим от фурната и овалваме в пудрата. Сладките са готови. Много интересен вкус и са прекрасно допълнение към чай или кафе.

КЮФТЕТА С ДОМАТИ ЧЕРИ

 
‎500 гр. телешка кайма, 2 голям морков, 1 голям стар лук, 1 яйце, сол, черен пипер, кимион - на вкус.
Рендосваме на ситното ренде моркова, на едрото ренде лука. Прибавяме към телешката кайма зеленчуците, яйцето, подправките и добре месим.Ама много добре с двете ръчички, дори може да я ударите в плота няколко пъти каймата :) за обем и пухкавост.След това каймата трябва да си почине поне 10-15 минутки.През това време в дълбок съд сипваме олио да се затопли.
Когато каймата е готова оформяме топчици и вътре "крием" едно доматче чери. Оформените кюфтенца овалваме в брашно и ги пържем , докато изплуват на повърхността :) Вадим ги и ги слагаме върху салфетка за да попие излишната мазнина.
През това време декорираме чинията и сервираме.Много са вкусни, наистина!!!

СЛАДКО ОТ ЯГОДИ

 
 
 
1,5 кг. ягоди, 1 кг. захар, 100 мл. вода и сок от един лимон.
Ягодите ги изчистих, нарязах на половинки по-големите, поръсих със захар, оставих за 30 минути и след това добавих вода и сложих да се варят.Като завряха оставих ги за 10 минутки.Изключих и оставих да изстинат.След това на второто кипване, добавих сока на един лимон и оставих да врат пак 10 минутки. Накрая разпределих сладкото в буркани и затворих. Можех да направя сладкото без да добавям вода, но ми харесва сиропа от плодовете.Добавям го в кисело мляко, чайове или сладки изделия.